Chociaż to danie nazywa się zapiekanka, smakuje bardziej jak delikatny, przypominający chmurę suflet. Posiada kremową konsystencje i lekki smak białej czekolady. Nawet jeśli nie lubisz sera w jakiejkolwiek formie, ten przysmak będzie dla Ciebie smacznym wyjątkiem!
Do tego dania najlepiej używać chudego twarogu i kwaśniej śmietany. Ziarnisty twaróg należy zmielić przez sito. Jeśli zastosujesz się do wszystkich zaleceń, puszysta zapiekanka na pewno zachwyci Cię smakiem.
1. Wymieszaj twarożek, pełnotłuste mleko lub kwaśną śmietanę, kasze mannę i cukier do uzyskania gładkiej masy. Dodaj jajko. Wymieszaj trzepaczką.
2. Podziel czekoladę na małe kawałki. Wymieszaj je z masą twarogową.
3. Umieść masę w naczyniu do pieczenia, po uprzednim nasmarowaniu jej masłem.
4. Gotuj w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez pół godziny.
Jeśli jesteś prawdziwym smakoszem słodyczy, możesz posmarować zapiekankę, np. skondensowanym mlekiem przed podaniem.
Comments are closed.