Pyszne kluski ziemniaczane z mięsem. 7 minut we wrzącej wodzie – i są już na twoim talerzu

Co powiesz na naukę gotowania knedli z mięsem ? Kulki z tłuczonych ziemniaków wypełnione mięsem – świetna opcja na drugie danie.

Przepisem na tę ucztę podzielił się Tatar krymski, w którego rodzinie przekazywano go z pokolenia na pokolenie. Gdziekolwiek jesteś, możesz przygotować taką ucztę w mniej niż godzinę.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • czubata szklanka mąki pszennej
  • 400 g mielonej wołowiny
  • 2 cebule
  • olej słonecznikowy
  • curry
  • bazylia
  • sól

Przygotowanie

1. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Utłucz gotowe ziemniaki aby nie było grudek.. Pozostaw do ostygnięcia.

2. Wymieszaj tłuczone ziemniaki z mąką i jajkiem na gładką masę.. Zrób kulki z ciasta ziemniaczanego.

3. Osobno wymieszaj zmielone mięso z jedną posiekaną cebulą, możesz doprawić do smaku.

4. Spłaszcz kulę ziemniaczaną w dłoni, umieść trochę mięsa mielonego na środku i złącz krawędzie formując pyzę. Zagotuj wodę. Włóż wszystkie nadziane pyzy do wrzącej, osolonej wody na 7-10 minut.

5. Rozgrzej olej. Drugą pokrojoną cebulę podsmaż na złoty kolor. Przypraw ją curry i bazylią. Gotowe pyzy podawaj z podsmażoną cebulką. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!