Co powiesz na naukę gotowania knedli z mięsem ? Kulki z tłuczonych ziemniaków wypełnione mięsem – świetna opcja na drugie danie.
Przepisem na tę ucztę podzielił się Tatar krymski, w którego rodzinie przekazywano go z pokolenia na pokolenie. Gdziekolwiek jesteś, możesz przygotować taką ucztę w mniej niż godzinę.
Przygotowanie
1. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Utłucz gotowe ziemniaki aby nie było grudek.. Pozostaw do ostygnięcia.
2. Wymieszaj tłuczone ziemniaki z mąką i jajkiem na gładką masę.. Zrób kulki z ciasta ziemniaczanego.
3. Osobno wymieszaj zmielone mięso z jedną posiekaną cebulą, możesz doprawić do smaku.
4. Spłaszcz kulę ziemniaczaną w dłoni, umieść trochę mięsa mielonego na środku i złącz krawędzie formując pyzę. Zagotuj wodę. Włóż wszystkie nadziane pyzy do wrzącej, osolonej wody na 7-10 minut.
5. Rozgrzej olej. Drugą pokrojoną cebulę podsmaż na złoty kolor. Przypraw ją curry i bazylią. Gotowe pyzy podawaj z podsmażoną cebulką. Smacznego!
Next Post
Comments are closed.