Dzięki tej marynacie pieczony kurczak okazuje się niewiarygodnie delikatny, soczyste i pachnące

Chętnie podzielimy się z Państwem udaną receptą na przygotowanie wyśmienitego kurczaka w piwie . Dzięki tak wspaniałej marynacie mięso będzie miękkie, soczyste i pachnące!

Składniki

  • 1 kg kurczaka ( możesz użyć kurczaka w całości albo ulubionych części np. nóżek )
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki musztardy
  • 2 szklanki jasnego piwa
  • mielony czarny pieprz
  • sól

Przygotowanie

1. Umyj dobrze kurczaka i oczyść.

2. Aby przygotować marynatę, obierz i posiekaj czosnek i cebulę. W głębokim pojemniku wymieszaj piwo, oliwę z oliwek, musztardę, czarny pieprz i sól. Zalej kurczaka marynatą i wstaw do lodówki na całą noc.

3. 30 minut przed pieczeniem wyjmij kurczaka z lodówki i pozostaw w temperaturze pokojowej. Podgrzej piekarnik do 200 stopni, umieść kurczaka w naczyniu do pieczenia, zalej go połową pozostałej marynaty i włóż do piekarnika.

4. Pół godziny po rozpoczęciu pieczenia możesz dołożyć do pieczenia cebulkę albo np. pieczarki.

Podawaj ciepłego kurczaka np z pieczonymi ziemniakami i lekką sałatką warzywną. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!