Dziś podzielę się z Wami przepisem na ciasto, które każdemu wychodzi cudownie! „Mazurka” można przygotować na nieoczekiwaną wizytę gości: robi się je błyskawicznie a produkty można znaleźć w każdej kuchni. Każdy, kto próbował, natychmiast błagał mnie o przepis. Ciasto jest proste i smaczne dlatego koniecznie musisz przygotować je dla swoich gości lub też na zbliżające się Święta!
© Depositphotos
1. Opłucz morele i pokrój na małe kawałki.
© Depositphotos
2. Umyj rodzynki, mocz przez 10 minut w gorącej wodzie, osusz.
© Depositphotos
3. Orzechy włoskie posiekaj nożem, ale nie za drobno.
© Depositphotos
4. W głębokiej misce roztrzep jajka z cukrem. Dodaj mąkę i sodę.
© Depositphotos
5. Roztop masło w mikrofalówce, delikatnie ostudź i dodaj do ciasta. Doda także sok z połowy cytryny. Dobrze wymieszaj.
6. Dodaj do ciasta miód, suszone owoce i orzechy. Dobrze wymieszaj.
© Depositphotos
7. Włóż masę w formę natłuszczoną lub wyściełaną papierem pergaminowym i wstaw ją do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz przez 35-40 minut. Smacznego!
Comments are closed.