Gdy jeżdzę do babci, zawsze częstuje mnie tymi pysznymi placuszkami. Lepszych nie jadłam!

Dziś polecam Wam przepyszny przepis z kuchni gruzińskiej, a są to smażone placki z ziemniakami. Składniki są proste i znajdą się z pewnością w każdej kuchni! A ich smak jestem pewna, że pokochają Twoi domownicy jak i goście!

Gruzińskie placki z ziemniakami – Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 400 g ziemniaków
  • 250 ml kefiru
  • 2  sztuki cebuli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 1 pęczek kopru
  • 0,5  łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki sody
  • mielona czerwona papryka
  • czarny pieprz

Przygotowanie

1. Obierz ziemniaki, ugotuj i utłucz na puree. Drobno posiekaj cebulę, dodaj ją na patelnie z 2 łyżkami masła i smaż na złoty kolor. Zmieszaj ziemniaki i posiekanym koperkiem, dodaj sól, czarny pieprz i czerwoną paprykę.

2. Wymieszaj w misce cukier i sól, dodaj kefir, sodę i dobrze wymieszaj. Dodaj 2 łyżki oleju słonecznikowego. Stopniowo dodawaj 400 g mąki, zagnieć ciasto. Powinno być miękkie i lekko lepkie. Podziel ciasto na 10 części.

3. Palcami każdą z tych części zmiażdż na kształt koła. Rozłóż nadzienie ziemniaczane na środku, sklej brzegi i uformuj długie placki. Ciasto jest bardzo delikatne i łatwo pęka, dlatego należy z nim ostrożnie pracować.

4. Rozgrzej olej słonecznikowy w garnku lub na głębokiej patelni i smaż na zloty kolor po obu stronach. Aby je odwrócić, lepiej pomóc sobie dużą łyżką bądź łopatką aby nie uszkodzić ciasta. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!