Nawet jeśli nie jesteś fanką krewetek – musisz je spróbować. Są tak pyszne, że każdy je uwielbia

Krewetki – owoce morza, które są warte aby każdy spróbował ich smaku! Wiele osób narzeka, że zamrożone krewetki nigdy nie są tak smaczne jak świeżo złowione. W rzeczywistości, po prostu trzeba wiedzieć, jak je ugotować, aby uzyskać wspaniałe danie.

Chętnie podzielimy się z Państwem receptą na niesamowity sos czosnkowo-śmietankowy z pysznymi krewetkami. W tej formie można je dodawać np. do makaronów , sałatek. Do dzieła!

Krewetki w czosnku i kremowym sosie – składniki

  • 800 g krewetek
  • 50 g masła
  • 250 ml kremowej śmietanki
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 pęczka pietruszki
  • sól
  • 1 łyżeczka mąki pszennej

Przygotowanie

1. Obierz czosnek, posiekaj go i umieść na rozgrzanej patelni z masłem. Wlej śmietankę do garnka i doprowadzić do wrzenia.

2. Umieść obrane krewetki na patelni, wszystko dobrze wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 5 minut.

3. Dodaj umyte i posiekane warzywa i sól do smaku, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 1-2 minuty.

4. Przenieść krewetki do innego naczynia, wymieszaj pozostały sos z łyżeczką mąki, ciągle mieszaj, doprowadzić mieszaninę do wrzenia. Następnie włóż z powrotem krewetki na patelnię, wymieszaj je z sosem i gotuj przez 1-2 minuty. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!