Te ciasto zyskało swoją nazwę ze względu na technikę przygotowania, góra ciasta jest stara po prostu na tarce o grubych oczkach. Dzięki temu upieczone wygląda bardzo ciekawie.
Przygotowanie jest tak proste, ze poradzi sobie z nim dosłownie każdy!
Dżem na tartym cieście można wybrać dowolnie, ale lepiej nie używać zbyt płynnego. Mój ulubiony to porzeczkowy.
1. Roztop margarynę, a następnie wlej ją do głębokiej miski.
2. Wymieszaj stopioną margarynę z jajami, cukrem i cukrem waniliowym.
3. Przesiej mąkę, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do pozostałych składników, stopniowo mieszając.
4. Zagnieć ciasto i podzielić na 2 części. Jedna z nich powinna być nieco większa od drugiej. Następnie włóż mniejszą część ciasta do lodówki na 1 godzinę.
5. Rozwałkuj większość ciasta i włóż do naczynia do pieczenia. Forma wcześniej powinna być posmarowana masłem i wyłożona papierem pergaminowym.
6. Umieść dżem na cieście. Równomiernie rozprowadź na powierzchni.
7. Wyjmij drugą część ciasta z zamrażarki i wetrzyj ją na tarce równomiernie pokrywając nadzienie.
8. Umieść ciasto w piekarniku rozgrzanym do 190-200 stopni i piecz przez około 25 minut. Smacznego!
Comments are closed.