W dzieciństwie moja mama tak smażyła te kotleciki, zawsze wychodziły jej puszyste i delikatne. Dzielę się sekretnym przepisem

Pamiętam, jak już w dzieciństwie jak moja mama smażyła mi te kotleciki, zawsze wychodziły jej puszyste i delikatne a za razem miękkie i soczyste, Teraz już znam jej sekretny przepis, dzięki któremu wychodziły nieprzyzwoicie pyszne! Dziś dzięki niemu moja rodzina cieszy się ich smakiem, są prawdziwą ucztą na naszym stole!

Składniki

  • 250 ml kwaśniej śmietany
  • 100 ml kefiru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 400 g mąki pszennej
  • 300 g ziemniaków

Przygotowanie

1. Połącz kefir, śmietanę, olej słonecznikowy, jajko, a także cukier i sól w jednym pojemniku. Dodaj sodę i mąkę do mieszaniny. Zagnieć ciasto.

2. Przygotuj nadzienie. Ugotuj i utłucz ziemniaki.

3. Podzielić ciasto na mniejsze kawałki. Uformuj rękoma każdy na mały naleśnik. Włóż farsz, połącz brzegi zamykając farsz w środku, jednocześnie formując małe podłużne kotlety..

4. Rozgrzej olej na patelni. Smaż je na średnim ogniu na złoto-brązowy kolor.

Umieść gotowe kotleciki na papierowych ręcznikach, które wchłoną nadmiar oleju. Podawaj do stoły z surówka ze świeżych warzyw. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!