Uwielbiam rozpieszczać mojego ukochanego męża i dzieci, wciąż nowymi i smacznymi daniami. Dziś na obiad zaserwowałam im te przepyszne zrazy z piekarnika, były tak apetyczne i delikatne, że wręcz rozpływały się w ustach! Ostrzegam, z mojego stołu znikły w oka mgnieniu 😉
1. Ziemniaki ugotuj i utłucz, ostudź. Następnie dodaj jedno jajko, masło, mleko, posiekany koperek i przyprawy. Wymieszaj wszystkie składniki, na gładką masę.
2. Zmiel cebulę lub bardzo drobno pokrój, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i 1 jajko oraz mięso mielone. Wszystko dokładnie wymieszaj.
3. Pokrój ser w małe kostki, następnie zawiń każdy z kawałków sera w kawałek mięsa mielonego, formując okrągłe kotleciki. Następnie owiń kulki mięsne w tłuczone ziemniaki. Powtarzaj czynność z kolejnymi kawałkami sera, aż składniki się wyczerpią.
4. Posmaruj naczynie do pieczenia niewielką ilością masła, ułóż na nim zrazy posyp wszystkie tartym serem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 ° C przez około 40 minut.
Zrazy gotowe do podania ze śmietaną, jogurtem greckim lub sosem śmietanowym. Możesz również zastąpić farsz mięsny np. smażonymi pieczarkami, jajkami z ziołami.
Comments are closed.