Ten mocno czekoladowy deser bez pieczenia jest hitem w mojej kuchni. Znajomi się zachwycają smakiem

Czekoladowe desery to najlepsze desery i pewnie wielu z Was się z nami zgodzi! Dlatego przepisów na ciasta czekoladowe, szczególnie te, które jeszcze do tego nie wymagają pieczenia, nigdy za wiele! Ten pomysł jest bardzo prosty, jeszcze bardziej czekoladowy i na pewno wielu przypadnie do gustu!

Składniki:

  • 400 g czekoladowych herbatników
  • 220 g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki stołowe mleka
  • 1/2 szklanki kakao
  • 220 ml bitej śmietany

Na krem czekoladowy:

  • 3/4 szklanki bitej śmietany
  • 1 i 1/2 szklanki kakao
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • kawałki czekolady do dekoracji

Na polewę:

  • 300 g gorącej czekolad
  • 3/4 szklanki bitej śmietany
Krem czekoladowy - śmietanę ubić, dodać kakao oraz cukier puder. Połączyć z muse

Przygotowanie:

Mus czekoladowy – serek mascarpone wymieszać z cukrem, mlekiem i ubić mikserem. Dodać kakao, zmiksować. Przygotować polewę czekoladową: czekoladę zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, a następnie roztopić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej.

Śmietanę lekko ubić, a roztopioną i nieco ostudzoną czekoladę dodać do śmietany i dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce, aby nie zastygło.

Krem czekoladowy – śmietanę ubić, dodać kakao oraz cukier puder. Połączyć z musem czekoladowym. Masa ma wystarczy na dwie grube warstwy oraz jedną mniejszą. Na blasze o wysokich brzegach ułożyć warstwę herbatników, wyłożyć pierwszą warstwę masy, następnie znów herbatniki, masę oraz herbatniki i cienką, ostatnią warstwę kremu. Posypać kawałkami czekolady i schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny. 

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!