Na krem czekoladowy:
Mus czekoladowy – serek mascarpone wymieszać z cukrem, mlekiem i ubić mikserem. Dodać kakao, zmiksować. Przygotować polewę czekoladową: czekoladę zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, a następnie roztopić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej.
Śmietanę lekko ubić, a roztopioną i nieco ostudzoną czekoladę dodać do śmietany i dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce, aby nie zastygło.
Krem czekoladowy – śmietanę ubić, dodać kakao oraz cukier puder. Połączyć z musem czekoladowym. Masa ma wystarczy na dwie grube warstwy oraz jedną mniejszą. Na blasze o wysokich brzegach ułożyć warstwę herbatników, wyłożyć pierwszą warstwę masy, następnie znów herbatniki, masę oraz herbatniki i cienką, ostatnią warstwę kremu. Posypać kawałkami czekolady i schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny.
Comments are closed.