To ciasto rozpływa się w ustach! Kakaowy spód oraz delikatny jak chmurka twaróg sprawiają, że ciasto znika z blachy momentalnie! Przygotowanie jest bardzo proste, więc każdy go bardzo szybko i sprawnie przygotuje.
Jeśli lubisz proste i smaczne ciasta, które zawsze się udają, zdecydowanie musisz dodać ten przepis do swojego zeszytu!
Połączyć mąkę, cukier, masło, proszek do pieczenia, 3 żółtka oraz kakao. Wyrobić gładkie ciasto, podzielić na pół, każde owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Twaróg pokruszyć drobno, dodać 150 g cukru pudru, żółtko oraz cukier waniliowy.
Opcjonalnie, w tym miejscu możemy dodać do twarogu odrobinę startej skórki z cytryny, dla świeżego aromatu. Białka ubić, następnie wmieszać szpatułką do twarogu. Blaszkę z wysokimi ścianami wyścielić papierem do pieczenia.
Pierwszą połowę ciasta odwinąć z folii i rozwałkować lub odrywać mniejsze kawałki, układając jeden przy drugim, rozpłaszczając nieco, aby pokryły dno blachy w taki sposób, by nie było między nimi zbyt dużo wolnej przestrzeni.
Na tę warstwę wykładamy całą masę twarogową, a następnie drugą połowę ciasta – tym razem możemy ją zetrzeć na tarte o grubych oczkach, aby była nie równa i lekka. Całość pieczemy około 30 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Smacznego!
Comments are closed.