Dziś na wizytę swoich gości, przygotowuję przekąskę o nazwie „Samsa”.
Ciasto na kefirze jest miękkie, delikatne i puszyste, a nadzienie z kurczaka z pewnością przypadnie do gustu każdemu! Powinieneś sam spróbować i przekonać się, jaka jest smaczna!
1. W głębokiej misce wymieszaj za pomocą widelca 2 jajka, kefir i łyżeczkę soli.
2. Przesiej mąkę z dodatkiem sody i kwasku cytrynowego w osobnej misce, wlej mieszaninę jaj, dodaj olej słonecznikowy. Ugnieć miękkie ciasto. Jeśli jest to konieczne, dodaj więcej mąki.
3. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
4. Przygotuj nadzienie. Posiekaj cebulę i surowe ziemniaki np za pomocą blendera. Dodaj mięso mielone, pół łyżeczki soli, przyprawę do kurczaka i pieprz. Wymieszaj rękoma.
5. Podziel ciasto na kilka części, weź jedną a resztę przykryj ręczniczkiem.
6. Blat roboczy oprósz mąką, rozwałkuj na nim ciasto i wytnij np. za pomocą szklanki kółka, rozłóż na nich farsz i sklej krawędzie, postaraj się aby gotowa przekąska miała kształt trójkąta.
7. Umieść przekąski na blaszce przykrytej pergaminem ( niesklejaną częścią do góry ) posmaruj wierzch roztrzepanym białkiem jaja.
Comments are closed.