Aromatyczne serniczki na śniadanie to świetny początek dnia. Wielu z nas uwielbia to danie z twarogu, ponieważ przepisy są szybkie i proste. Każdy z Was ma pewnie swój ulubiony przepis.
Dziś przygotowaliśmy wskazówki, dzięki którym przygotujesz idealne serniczki . Po ich wypróbowaniu przypomni Ci się smak słodkiego dzieciństwa! Już dziś zaskocz swoją rodzinę pyszną kolacją bądź obfitym śniadaniem.
Sekrety doskonałych serniczków
1. Wybierz ser biały
Jeśli chcesz, aby serniki były doskonałe, musisz wybrać tylko świeży twarożek . Ważne jest również, aby nie był zbyt kwaśny. Wybierz miękki i gęsty twarożek. Kupując możesz lekko nacisnąć na paczkę, na niej powinno zostać małe wgniecenie.
2. Przygotowanie twarogu
Aby ciasto było jednorodne, ser zmiel np. przez sito. Jeśli rozgnieciesz je widelcem, nie uzyskasz pożądanego rezultatu.
3. Odpowiednia miara
Dla 500 g twarożku potrzebujesz 1-2 jajek. Nie bierz ich zbyt dużo lub, odwrotnie, aby serniki nie rozpadły się.
4. Suche składniki
Do ciasta można używać różnych produktów: mąki pszennej, skrobi, a także w przepisach dietetycznych – mąki otrębowej.
5. Nie używaj dużo cukru
Zbyt duża ilość cukru może zepsuć twoje serniczki. Jeśli jest go dużo, to w procesie smażenia zamieni się w syrop, który nie jest zbyt dobry dla odpowiedniej konsystencji ciasta.
6. Lepienie
Żeby serniki nie sklejały się, formuj je mokrymi rękami. Najlepiej byłoby, gdyby jeden sernik powstał z jednej łyżki stołowej masy.
7. Smażenie
Możesz piec ciastka serowe w piekarniku . Ale klasyczna wersja to smażenie. Musisz je usmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z grubym dnem na małym ogniu. Przykryj patelnię pokrywką podczas gotowania.
Korzystając z tych wskazówek, otrzymujesz najsmaczniejsze serniczki na świecie. Zachwyć swoich bliskich takim śniadaniem. I nie zapomnij podzielić się z przyjaciółmi przepisami!
Comments are closed.