Życie bez czekolady jest po prostu niemożliwe do wyobrażenia! To najlepszy środek na depresję i zły nastrój. Są tysiące sposobów na jej przygotowanie, ale niestety w czekoladzie, którą możemy kupić w supermarkecie, jest dużo szkodliwych dodatków.
Przygotowanie w domu tego przysmaku nie jest skomplikowane. Dlaczego więc nie dowiedzieć się, jak zrobić to samemu? Czekolada, przygotowana według tego przepisu, będzie Ci smakować bardziej niż kupna!
1. Weź głęboki rondel, wsyp cukier, kakao, 1 łyżkę mleka i wszystko dokładnie wymieszaj.Dodaj resztę mleka. Gotuj na średnim ogniu, ciągle mieszając, doprowadzić mieszaninę do wrzenia.
2. Dodaj masło do garnka. Zagotuj mieszaninę na minimalnym ogniu.
3. Zdjąć garnek z pieca i wsypać mąkę, przesianą przez sito. Gdy mąka się rozpuści, ponownie zagotuj mieszaninę.
4. Zdejmij patelnię z ognia i pozwól, aby mieszanina lekko ostygła. Następnie dodaj cukier waniliowy i wszystko dobrze wymieszaj.
5. Wysmaruj foremkę do lodów masłem i zalej czekoladą. Jeśli lubisz orzechy, włóż je do foremek przed nalaniem masy. Będzie jeszcze smaczniejsza.
6. Włóż czekoladki do lodówki na 2-3 godziny.
Comments are closed.