Nie kupuję już czekolady w sklepie! Okazało się, że domowa jest o wiele smaczniejsza i szybko się ją robi

Życie bez czekolady jest po prostu niemożliwe do wyobrażenia! To najlepszy środek na depresję i zły nastrój. Są tysiące sposobów na jej przygotowanie, ale niestety w czekoladzie, którą możemy kupić w supermarkecie, jest dużo szkodliwych dodatków.

Przygotowanie w domu tego przysmaku nie jest skomplikowane. Dlaczego więc nie dowiedzieć się, jak zrobić to samemu? Czekolada, przygotowana według tego przepisu, będzie Ci smakować bardziej niż kupna!

Składniki

  • 5 łyżek kakao
  • 50 g masła
  • 6-8 łyżek cukru
  • 5 łyżek mleka
  • 0,25 łyżeczki cukru waniliowego
  • orzechy włoskie do smaku
  • 1 łyżeczka mąki pszennej

Przygotowanie

1. Weź głęboki rondel, wsyp cukier, kakao, 1 łyżkę mleka i wszystko dokładnie wymieszaj.Dodaj resztę mleka. Gotuj na średnim ogniu, ciągle mieszając, doprowadzić mieszaninę do wrzenia.

2. Dodaj masło do garnka. Zagotuj mieszaninę na minimalnym ogniu.

3. Zdjąć garnek z pieca i wsypać mąkę, przesianą przez sito. Gdy mąka się rozpuści, ponownie zagotuj mieszaninę.

4. Zdejmij patelnię z ognia i pozwól, aby mieszanina lekko ostygła. Następnie dodaj cukier waniliowy i wszystko dobrze wymieszaj.

5. Wysmaruj foremkę do lodów masłem i zalej czekoladą. Jeśli lubisz orzechy, włóż je do foremek przed nalaniem masy. Będzie jeszcze smaczniejsza.

6. Włóż czekoladki do lodówki na 2-3 godziny.

Gratulacje, twoje pyszne czekoladki są gotowe. Nalej sobie filiżankę ulubionej kawy i delektuj się wspaniałym deserem!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!