Miękkie, puszyste i aromatyczne…Zebraliśmy dla Ciebie najlepsze przepisy na szybkie i smaczne domowe bułeczki.
Domowe bułeczki – świetne rozwiązanie na śniadanie lub popołudniową przekąskę. Można zabrać je do pracy i dać dziecku do szkoły.
Mleczne bułeczki z dżemem
Składniki
- 4 łyżki cukru
- 10 g cukru waniliowego
- 2 szklanki mąki
- 170 ml mleka
- 75 ml oleju słonecznikowego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 100 g dżemu
- 1 żółtko
- 100 g miękkiego masła
Przygotowanie
1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
2. W głębokiej misce wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy i zwykły cukier (3 łyżki). Wlej mleko do mikstury, następnie miękkie masło i dokładnie wymieszaj i zagnieć ciasto.
3. Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości do 5 cm, wykrój ciastka szklanką. Na środku każdego włóż 1 łyżeczkę dżemu,zaklej krawędzie i obróć zaokrągloną stronę do góry. Umieść na natłuszczonej blaszce.
4. Posmaruj żółtkiem na wierzchu i posyp cukrem, piecz przez 20 minut.
Rogaliki na kefirze z nadzieniem
Składniki
- 400 g mąki
- 120 g cukru
- 250 ml kefiru
- 150 g masła
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sody
- 150 g nadzienia (dżem, mak, pastą czekoladową, mleko skondensowane)
Przygotowanie
1. W głębokiej misce przesiej mąkę, wymieszaj ją z solą, cukrem i miękkim masłem. Oddzielnie wymieszaj kefir z sodą, a następnie dodaj do mąki. Zagnieć miękkie ciasto.
2. Rozwałkuj ciasto, pokrój je w trójkąty. Połóż odrobinę wybranego, ulubionego farszu na szerokim boku trójkąta, zwiń go, formując rogaliki.
3. Połóż rogale na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz 25 minut w 200 stopniach.
Drożdżowe bułeczki
Składniki
- 400-500 g mąki
- 1 szklanka mleka
- 75 ml oleju słonecznikowego
- 1,5 łyżeczki suchych drożdży
- 0,5 łyżeczki soli
- 4 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
Przygotowanie
1. W głębokiej misce wymieszaj drożdże z przesianą mąką, cukrem i solą. Wlej ciepłe mleko i masło, dodaj jajko. Ugnieć miękkie ciasto, pozostaw w ciepłym miejscu na 40 minut. Ponownie zagnieć ciasto.
2. Podzielić ciasto na małe kulki, każdą lekko spłaszcz, nałożyć na natłuszczoną blachę do pieczenia. Nasmaruj bułki żółtkiem i piecz 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.
Bułeczki z nadzieniem
Składniki
- 500 g mąki
- 11 g suchych drożdży
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 250 ml mleka
- 100 g masła
- 200 g dżemu owocowego
- 1 łyżka sezamu
Przygotowanie
1. Włącz piekarnik, aby się rozgrzał (70-80 stopni).
2. W głębokiej misce połącz jajko, sól, cukier i drożdże. Wlej ciepłe mleko i dobrze wymieszaj. Dodaj roztopione masło i ponownie wymieszaj. Przesiej mąkę do miski (zostaw odrobinę) i zagnieć miękkie ciasto.
3. Przykryj miskę ręcznikiem i włóż do piekarnika z niedomkniętymi drzwiami na 20 minut.
4. Wyjmij ciasto, zmiażdż dłonią. Oderwij kawałki wielkości jajka, rozciągnij je palcami, włóż 1 łyżeczkę dżemu na środku, złącz krawędzie, nadaj ciastu kulisty kształt. Ułóż bułeczki w okrągłym formie, posmaruj wierzch żółtkiem, posyp sezamem. Pozostaw na 5-7 minut, w tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz przez 20 minut.
Comments are closed.