Zdradzam sekret na uniwersalne ciasto na słone i słodkie przekąski. Nawet teściowa będzie zachwycona

Dziś polecam Wam przepis na ciasto, które od lat jest w mojej rodzinie. Ciasto jest bardzo uniwersalne, dzięki temu można eksperymentować z rodzajem nadzienia. Możesz wybrać takie, jakie najbardziej kocha Twoja rodzina.Na moim stole króluje nadziane jabłkami , a na kolacje paróweczkami.

Ciasto można i smażyć na patelni i piec w piekarniku. Jest puszyste, rumiane i pozostaje świeże nawet na następny dzień . Ciasto jest bardzo proste i szybko się je przygotowuje dlatego polecam Ci zacząć od przygotowania nadzienia.

SKŁADNIKI:

  • Mąka – 640 gr
  • Ciepła woda – 250 ml
  • Woda gorąca – 250 ml
  • Suche drożdże – 10 gr
  • Cukier – 1 łyżka
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Olej roślinny – 3 łyżki
  • Farsz :
  • Jabłka – 400 g
  • Cukier – 2-4 łyżki stołowe

Przygotowywanie:

Obierz jabłka i pokrój w kostkę. Włóż je na suchą patelnię i lekko rozgrzej, dodaj cukier do smaku i gotuj na wolnym ogniu, aż ciecz odparuje ( około 5 minut ).

Do miski wlej 250 ml ciepłej wody. Dodaj suche drożdże. Wymieszaj aż się rozpuszczą.

Dodaj 1 łyżkę cukru, 1 łyżeczkę soli, 3 łyżki oleju roślinnego. Wymieszaj.

Do innej miski przesiej 640 gram mąki. Wlej do mąki wodę drożdżami. Mieszaj, aż woda zostanie wchłonięta przez mąkę.

Teraz dodaj 250 ml wrzącej wody i szybko wyrabiaj ciasto łyżką, a następnie przełóż je na stolnice i kontynuuj ugniatanie rękami. Jeśli ciasto przywiera, musisz dodać trochę więcej mąki.

Podziel ciasto na kulki o wadze około 50-60 g. Powinno wyjść około 20 sztuk. Każdą z kulek ciasta rozciągnij w dłoni na mały placek, dodaj na środek nadzienie, zlep brzegi i uformuj na podłużne paszteciki

Na patelnię wlej olej roślinny, aby paszteciki były przykryte do połowy. Smaż każdy na średnim ogniu do uzyskania złotobrązowego z obu stron. Polecam gotowe paszteciki oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!