Uwielbiam słodycze, ale czasem bywam leniwa, nie mam czasu na pieczenie, długotrwałe przygotowania i sprzątanie. Dlatego mam swoje proste i sprawdzone przepisy na słodkości, którymi się dziś z Wami podzielę!
Zacznijmy od najprostszej i najbardziej znanej receptury – „kiełbasek”. Zasada jest prosta – mieszamy, owijamy w folię, wkładamy do lodówki.
Kakao, masło, kawałki pokruszonych ciasteczek, można dodać orzechy – wymieszać, zawinąć w folię jak „kiełbaski” i schłodzić w lodówce
Zamiast ciasteczek można dodać sporo orzechów, np takich jak pistacje.
„Kiełbasa” ze słomką
Toffi i masło, słodka słomka – najpierw masło, dodać toffi, słomkę ptysiowa, wymieszać, zawinąć jak „kiełbaski” , włożyć do lodówki.
„Kiełbasa” z chrupek kukurydzianych
Toffi, trochę masła, kukurydziane chrupki- najpierw rozpuścić składniki, wymieszać i włożyć do lodówki zawinięte bądź np w salaterkach deserowych.
Mrowisko w 10 minut
Gotowane skondensowane mleko, masło, trochę gęstej śmietany, orzechy (do smaku), ciasteczka. Wymieszać skondensowane mleko z roztopionym masłem, orzechami i pokruszonymi ciasteczkami, ułożyć masę formując „mrowisko” , posypać górę makiem (do smaku)
Bounty w 5 minut
Wymieszać wiórki kokosowe, odrobinę masła i skondensowane mleko, uformować małe batony, ułożyć na pergaminie, polać roztopioną czekoladą – włożyć do lodówki.
Rafaelki
Skondensowane mleko wymieszać z wiórkami kokosowymi. Migdał obtoczyć powstałą masą, formując małe kulki, a następnie posypać je suchymi wiórkami
Sherbet
Orzechy włoskie, rodzynki, suszone owoce, masło, biała czekolada. Roztop czekoladę, zmiękcz masło, posiekaj suszone owoce, orzechy, wymieszaj, zawinąć np w rulon, włożyć do lodówki, przed podaniem pokroić na kawałki.
Ciasto bez pieczenia
Ciasto z dzieciństwa. Herbatniki, szybko zanurzać w mleku, ułożyć w kwadrat i posmarować np. warstwami bitej śmietany z cukrem, twarożkiem ( można dodać owoce, orzechy, czekoladę ).
Comments are closed.