Tak przygotowane pyszne naleśniki pokocha każdy. Wszyscy znajomi pytają mnie o ten przepis.
Naleśniki, kto ich nie lubi. Praktycznie każdy drobno posiekany produkt nadaje się do ich przyrządzenia: jajka na twardo, smażone cebule, pieczarki, twarożek, mięso mielone, warzywa, dżem, owoce.
To wszystko, co lubisz i masz pod ręką.
Aby przygotować apetyczne i odżywcze naleśniki wcale nie jest trudne, przekonaj się sama!
Apetyczne i odżywcze naleśniki wcale nie są trudne.
Trzy sposoby na naleśniki
Wlać cienka warstwę ciasta na rozgrzaną patelnie, następnie dodać farsz i wlać kolejną warstwę ciasta (chociaż w niektórych przepisach farsz pozostaje nie zalany już następną warstwą ). Najczęściej w taki sposób przygotowuje się naleśniki z bananami, jagodami, serem czy rybą.
Dodawać farsz do ciasta przed pieczeniem . Jest to dobry sposób dla drobno pokrojonych jabłek, tartej marchwi lub posiekanych ziół.
Na patelni najpierw smażyć niewielką ilość nadzienia , rozłożyć na cienką warstwę, a następnie wlać ciasto. W ten sposób możesz upiec naleśniki z bekonem, smażoną cebulą lub grzybami.
Naleśniki z jajkami i szczypiorkiem
Składniki
- 4 jajka
- 2 szklanki kefiru
- 2 szklanki mąki
- 1 stos wody
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki cukru
- szczypiorek
- sól do smaku
- czarny pieprz do smaku
Przygotowanie
1. Lekko ubij 2 jajka cukrem i solą, wlej kefir, wymieszaj. Dodaj przesianą mąkę, mieszaj, aż masa będzie gładka.
2. Do ciasta wlej szklankę wrzącej wody i zamieszaj. Pozostaw na 10 minut. Następnie dodaj olej roślinny.
3. Do przyrządzenia nadzienia ugotuj 2 jaja, ostudź i pokrój na małe kostki. Dodaj drobno posiekany szczypiorek, sól i pieprz.
4. Podgrzej patelnię, lekko nasmaruj olejem. Wlej około 3-4 łyżki na środek.Obracaj patelnią tak, aby ciasto było równomiernie rozmieszczone. Jak tylko ciasto zetnie się trochę, posyp naleśnik z nadzieniem (1 łyżka), Wlej znów 2-3 łyżki ciasta i dalej smaż, aż spód spiecze się.
5. Delikatnie przekręć naleśnik na drugą stronę i usmaż na złoty kolor.
Naleśniki z serem i ziołami
Składniki
- 3 szklanki mleka
- 3 jajka
- 1-1,5 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1-2 łyżeczki cukru
- 1 szczypta soli
- 1 pęczek koperku bądź szczypiorku
- 60-100 g twardego sera
Przygotowanie
1. Lekko ubij jajka cukrem i solą. Wlej ciepłe mleko, wymieszaj. Przesiej mąkę do mikstury, dokładnie wymieszaj, aż masa będzie gładka.
2. Do ciasta dodaj tarty ser, drobno posiekane zioła i olej roślinny, wymieszaj. Pozostaw ciasto na 10-15 minut.
3. Następnie upiecz naleśniki w rozgrzanej patelni po obu stronach.
Naleśniki z pieczarkami
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 300 ml kefiru
- 230 ml wody
- 3 jajka
- sól do smaku
- 0,5 łyżeczki sody
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju roślinnego
- zioła do smaku
Przygotowanie
1. Drobno posiekaj cebulę i grzyby, smaż je na oleju roślinnym (2 łyżki stołowe). Dodaj posiekane zioła.
2. Zrób ciasto, dodaj jajka, kefir, sól, sodę i mąkę, wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Następnie, kontynuując ubijanie, wlewaj cienkim strumieniem wrzącą wodę. Na koniec dodaj 1 łyżkę oleju roślinnego. Dodaj zawartość patelni. Odstaw ciasto na chwilę.
3. Smaż każdy naleśnik około minutę lub dwie z każdej strony.
Comments are closed.