Teściowa zdradziła przepis na jej popisowe ziemniaczane ślimaczki. Koniecznie musisz ich spróbować

Z przyjemnością przedstawiamy przepis na wyjątkowo smaczne ziemniaczane ślimaczki.

Bukiet przypraw zmienia smak ziemniaka w niezwykle pyszne przekąski z bajecznym aromatem! A z dodatkiem innej przyprawy – kurkumy –  ciasto zyskuje piękny złoty kolor.

Jestem pewna, że przekąska ta podbije serca Twoich gości i z pewnością poproszą Cię o przepis!

SKŁADNIKI CIASTA

  • 100 ml wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 200 g mąki
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • szczypta kurkumy mielonej opcjonalnie (dla koloru)

SKŁADNIKI DO NADZIENIA

  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • pęczek ulubionych ziół (pietruszka, koperek, kolendra, bazylia)
  • 1/4 łyżeczki curry
  • 1/6 łyżeczki zmielonego imbir
  • 1,5 łyżeczki sezamu

PRZYGOTOWANIE

1. Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w mundurkach. Odstaw, gdy trochę się ochłodzą, obierz, i ugnieć jak na puree. Dodaj posiekane zioła, sezam, sól, cukier i przyprawy, wymieszaj. Nadzienie jest gotowe!

2. Wymieszaj mąkę, kurkumę, sól, wodę i masło. Zagnieć elastyczne ciasto i przykryj, odstawić na 30 minut.

3. Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę o grubości 3-4 mm. Rozłóż na nim schłodzone nadzienie, dociskając je dłonią. Zwiń rolkę.

4. Pokrój rulon na plasterki o grubości 1,5-2 centymetrów, kładąc je na posypanej mąką powierzchni.

5. Rozgrzej na patelni 1-2 łyżki oleju roślinnego i smaż bułeczki na złoty kolor. Smacznego!

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!