Proste składniki, mało pracy, a efekt gwarantowany. Koniecznie zapisz ten przepis na kostki karmelowe

Tak pysznego ciasta już dawno nie jedliśmy! Musicie spróbować tego kruchego ciasta przekładanego pysznym kremem!

Ciasto jest bardzo proste, zawsze się udaje i świetnie się sprawdzi w sytuacji, gdy nie macie czasu czekać, aż zastygnie Wam sernik na zimno. Wystarczy chwila, by cieszyć się przepysznym ciachem!

Składniki:

  • 350 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g masła
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mleka

Krem:

  • 100 g cukru
  • 1/2 l mleka
  • 3 łyżki mąki
  • 150 g masła
  • 200 g cukru pudru

Polewa:.

  • 100 g cukru
  • 100 ml wody
  • 10 g masła
  • 40 g kakao

<b>Składniki:</b> <br>350 g mąki <br>1 łyżeczka proszku do pieczenia <br>120
SOURCE: PIXABAY

Przygotowanie:

Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, masło, cukier, sól, jajko oraz mleko i wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na 4 części i rozwałkować na wielkość blachy, na której chcemy upiec ciasto. Pieczemy każde ciasto osobno, ułożone na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.

W tym czasie, możemy przygotować krem. Mleko łączymy z cukrem i lekko podgrzewamy. Ściągamy z ognia, dodajemy powoli przesianą mąkę, cały czas mieszając. Następnie dodajemy cukier puder oraz masło, cały czas mieszamy, aż otrzymamy gładki krem.

<b>Przygotowanie:</b> <br>Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, m

SOURCE: PIXABAY

Krem dzielimy na 3 części; na pierwszym schłodzonym upieczonym cieście rozsmarować 1/3 kremu, nałożyć kolejne ciasto, warstwę kremu, ciasto, krem oraz ostatnią warstwę – ciasto. Aby przygotować polewę, należy rozpuścić w garnku cukier, dodać wodę, a gdy składniki całkowicie się połączą, dodać masło oraz kakao i mieszać, aż polewa będzie jednolita. Polać ciasto polewą.

Krem dzielimy na 3 części; na pierwszym schłodzonym upieczonym cieście rozsmarow

SOURCE: RECEPTIK.INTEREZ.SK

Szybkie i proste ciasto świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy nie tylko w weekendowy, leniwy poranek. Palce lizać!

Tekst pochodzi z: smaczne.to

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!