To ciasto było przygotowywane gości w rodzinach szlacheckich. Naprawdę boski smak

Każda gospodyni powinna nauczyć się piec pyszną szarlotkę. Istnieje wiele odmian tego przysmaku. Zdradzę Ci przepis na bardzo delikatną szarlotkę z kwaśną śmietaną. Oprócz wyjątkowego smaku i niesamowitego aromatu jabłek i cynamonu, to ciasto niezmiennie cieszy prostotą i szybkością przygotowania.

Szarlotka z kwaśną śmietaną

SKŁADNIKI CIASTA

  • 250 g mąki
  • 1 żółtko
  • 110 g masła
  • 1.5 szklanki zimnej wody
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli

POZOSTAŁE SKŁADNIKI

  • 100–150 g kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 50 g cukru
  • 2-3 jabłka

PRZYGOTOWANIE

1. Do mąki dodaj drobno posiekane masło, szybko miel je rękami, aż powstaną „okruchy”. Dodaj wodę, żółtko, sól i cukier. Ugnieć elastyczne ciasto, zwiń je na papierze do pieczenia i delikatnie umieść w nasmarowanej formie. Nakłuj widelcem w kilku miejscach i przechowuj w lodówce przez około 30 minut.

2. Wymieszaj śmietanę z cukrem i dodaj jajka wymieszane widelcem. Wylej na ciasto powstałą masę.

3. Dobrze umyj jabłka, usuń rdzeń i pokrój w cienkie plasterki. Jeśli jabłka są bardzo słodkie, możesz skropić je sokiem z cytryny. Na przygotowane ciasto ułóż jabłka.

4. Piecz ciasto w temperaturze 170 stopni przez 35–40 minut. Śmietana powinna zgęstnieć, a jabłka stać się miękkie. Ciasto posyp cynamonem i cukrem pudrem na wierzchu. Pozwól ciastu ostygnąć przez kolejne 2-3 godziny. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!