Domowe klopsiki, soczyste, z aromatycznym sosem. Okazało się nawet smaczniejsze niż te co robiłam od lat
Dania z przedszkola – jedno z najcieplejszych wspomnień każdego dorosłego. O klopsikach pamięta każdy: ich delikatnego smaku nie pomylisz z niczym!
Dziś podzielę się z Wami przepisem na najlepsze jakie jadłam w życiu, by zadowolić Ciebie i Twoich bliskich. Soczyste krokiety w sosie pomidorowym i śmietanowym po prostu rozpadają się w ustach! Myślę, że od dziś staną się one również i Twoją specjalnością!
Składniki na klopsiki
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego i wołowego
- 0,3–0,5 szklanki surowego ryżu
- 1 cebula
- 1 jajko
- sól, pieprz do smaku
Składniki na sos
- 1-2 łyżki śmietany
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka pasty pomidorowej ( ewentualnie koncentratu )
- 1 liść laurowy
- 1.5 szklanki wody
Przygotowanie
1. Dokładnie opłucz ryż , zalej wodą w stosunku 1: 1 i gotuj na pół twardo. Wymieszaj z mięsem mielonym. Dodaj cebulę, startą lub zmieloną w maszynce do mięsa, jajko, sól i mielony pieprz.
2. Wymieszaj wszystko na gładką masę.
3. Rękami zamoczonym w wodzie, formuj małe kulki z mielonego mięsa. Obtocz każdy klopsik w mące.
4. Usmaż klopsy na patelni na złoty kolor (nie przykrywaj pokrywką). Następnie przenieś je na głęboką patelnię.
5. Na osobnej patelni lekko podsmaż mąkę, dodaj do niej koncentrat pomidorowy, wlej jedną część wody cienkim strumieniem ( pozostaw pół szklanki ) wciąż dokładnie mieszająca sos łyżką. Posól, trzymaj sos na ogniu przez około 30 sekund, następnie wlej go do klopsików. Przez 10 minut duś klopsiki pod pokrywką na małym ogniu.
6. Oddzielnie rozpuść śmietanę w pół szklanki zimnej wody. Po 10 minutach duszenia wlej śmietanę na patelnię, przykryj i dalej gotuj przez kolejne 20 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodaj liść laurowy..
Te delikatne kulki mięsne okażą się nawet smaczniejsze niż twoje ulubione hamburgery! Podobnie jak w przedszkolu … Możesz podawać je z dowolnym dodatkiem, obficie podlewając sos, będzie obłędnie smaczne.
Comments are closed.