Chcesz przygotować dla swoich bliskich na Tłusty
Czwartek słodką niespodziankę? Polecamy przepyszne pączki według przepisu Magdy Gessler!
Składniki:
- mąka szymanowska ok. 2 kg
- cukier 300 g
- jajka 30
- masło 500 g
- mleko 500 ml
- cukier waniliowy z prawdziwej wanilii 2 opakowania
- sól 0,5 łyżeczki do kawy
- drożdże 100 g
- konfitura z płatków róż lub powidła śliwkowe
- smalec 2,5 kg
- domowy lukier 500 g
- skórki pomarańczowe kandyzowane
Przygotowanie:
Do mleka dodaj 100 g cukru i pokruszone drożdże, mieszając podgrzewaj do czasu, aż drożdże i cukier się rozpuszczą. Następnie do ciepłego mleka z drożdżami (ok. 30-35 st. C) wsyp szklankę mąki, wymieszaj. Zostaw zaczyn na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
Z 20 jaj oddziel żółtka od białek. Żółtka, 10 całych jaj, 200 g cukru, wanilię i sól podgrzej do temp. ok. 30-35 st. C cały czas mieszając trzepaczką rózgową.
Kiedy zaczyn drożdżowy dwukrotnie zwiększy swoją objętość wymieszaj go w dużej misce z masą jajeczną. Wsyp 1,2 kg mąki i dokładnie wymieszaj rękoma. Wyrabiaj, podsypując mąką, aż ciasto nabierze gładkiej konsystencji i przestanie się kleić do rąk. Na koniec wlej roztopione masło. W zależności od wilgotności mąki i wielkości jaj można zużyć od 1,2 do 1,7 kg mąki.
Wyrobione ciasto przykryj suchą ściereczką i odstaw na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W trakcie rośnięcia należy dwukrotnie krótko wyrobić ciasto rękoma.
Wyrośnięte ciasto podziel na mniejsze porcje, formuj z nich ruloniki i pokrój je na małe kawałki. Każdy spłaszcz. Na środek włóż łyżeczkę nadzienia, zawiń brzegi i zlep je jak sakiewkę. Następnie każdy pączek tocz w dłoniach nadając mu kulisty kształt. Układaj na oprószonej mąką stolnicy zlepieniem do dołu. Przykryj suchą ściereczką i zostaw w cieple do wyrośnięcia na 30-45 minut.
W rondlu rozgrzej smalec do temp. ok. 180 st. C (kawałek ciasta wrzucony do tłuszczu zaczyna się natychmiast smażyć i skwierczeć) i smaż pączki porcjami, obracając je w trakcie smażenia jeden raz. Osącz z tłuszczu na ręczniku papierowym. Kiedy przestygną, polej lukrem i posyp skórką pomarańczową.
Smacznego!
Comments are closed.