Absolutnym faworytem w mojej rodzinie jest przepis na leniwą nadziewaną kapustę! To danie często występuje w naszym menu świątecznym, dzięki doskonałemu smakowi i prostemu przygotowaniu. Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku, a otrzymasz niesamowity posiłek na obiad!
1. Odłóż parę liści z główki kapusty, kilkoma z nich wyłóż dno naczynia (zostaw parę na przykrycie góry dania), u mnie to forma do pieczenia babki (wytnij twarde części liści).
2. Posiekaj cebulę i marchewkę. Dodaj do nich sok pomidorowy i duś przez 5 min.
3.Ugotuj ryż na pół twardo, wymieszaj z mięsem mielonym, dodaj duszone warzywa. Posiekaj pozostałą część kapusty, dodaj do reszty składników i zalej kwaśną śmietaną. Posól i popieprz do smaku, dokładnie wymieszaj.
4. Umieść powstałe nadzienie w formie. Możesz też naprzemiennie ułożyć nadzienie i liście kapusty jeśli masz ich wystarczająco dużo.
5. Następnie przykryj nadzienie liśćmi i włóż do piekarnika.
6. Piecz w temperaturze 180 °C przez godzinę.
Podawać na gorąco z kleksami kwaśnej śmietany!
A Ty jakie szybkie i smaczne przepisy znasz? Pamiętaj, aby podzielić się swoim kulinarnym znaleziskiem z przyjaciółmi!
Comments are closed.