Kurnik – duże ciasto, które często przygotowywane jest z różnymi nadzieniami. Uważa się, że nazwa dania wynika z faktu, że początkowo ciasto było gotowane tylko z kurczakiem.
Kurnik nazywany był królem tortów lub królewskim tortem . Przygotowano go na wielkie święta: np. na Wielkanoc. Ja natomiast sugeruje, abyście nie czekali na specjalną okazję i zrobili już dziś tą obłędnie pyszną pieczeń z kurczaka!
SKŁADNIKI CIASTA
- 0,5 kg mąki pszennej
- 100 g margaryny
- 100 g śmietany
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
SKŁADNIKI DO NADZIENIA
- 300 g ziemniaków
- 100 g cebuli
- 250 g filetu z kurczaka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 50 g ziół
- 1 łyżka wody
PRZYGOTOWANIE
1. Do głębokiej miski dodaj miękką margarynę i śmietanę, wymieszaj masę aż do uzyskania jednorodnej konsystencji.
2. Utrzyj jajko trzepaczką i dodaj do mieszanki śmietany.
3.Na łyżeczkę dodaj sodę i kilka kropel octu. Następnie dodaj sól i sodę do miski.
4. Delikatnie przesiej mąkę i powoli dodaj ją do ciasta. Mieszaj cały czas!
5. Wyrób ciasto, a następnie przykryj je serwetką i odstaw na pół godziny.
6. Aby zrobić nadzienie, posiekaj filet z kurczaka w małe kawałki.
7. Obierz cebulę i ziemniaki. Cebulę pokrój w półpierścienie a ziemniaki w kostkę.
8. Wymieszaj cebulę, ziemniaki, kurczaka i zioła. Ostrożnie posól i popieprz farsz.
9. Podziel ciasto na 2 części (jeden kawałek powinien być większy od drugiego). Większą część wyłóż na formę lub blachę do pieczenia, przykrywając też krawędzie.
10. Połóż farsz na cieście, a następnie polej go łyżką wody. Przykryj wszystko drugą warstwą ciasta i złącz krawędzie, zostaw po środku otwór na parę. Nasmaruj górę żółtkiem i włóż do piekarnika na 1,5 godziny, rozgrzanego na 180 stopni.
Ciasto możesz udekorować według własnego gustu, wyżej moja propozycja na Święta Wielkanocne. Podziel się przepisem na to pyszne danie z przyjaciółmi! Smacznego!
Comments are closed.