Ciocia zdradziła przepis na pyszne klopsiki. Od teraz tylko tak je przygotowuje.

Kotlety pieczone w piekarniku są wiele ciekawsze w smaku. Kłopotu też z nimi mniej niż ze zwykłymi, smażonymi w oleju. Do tego jest to całkowicie dietetyczne danie!

Oferuję Ci dziś przepis na kotlety w stylu francuskim…z jajkiem w środku! Moim zdaniem to genialny pomysł. Tak przyrządzone kotlety są soczyste i wyglądają niezwykle imponująco.

SKŁADNIKI

  • 250 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 1 kromka białego chleba lub bułka
  • 4 jajka
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • czarny pieprz, sól do smaku
  • świeża pietruszka

PRZYGOTOWANIE

1. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oleju roślinnym.

2. Umieść w misce mielone mięso, 1 jajko, smażoną cebulę, chleb (wcześniej nasączony wodą i odciśnięty), sól i pieprz. Dobrze wymieszaj masę. Czy konieczne jest smażenie cebuli? Nie, to kwestia gustu i preferencji gospodyni. Mówią, że z surową cebulą kotlety są dużo bardziej soczyste. Absolutnie zgadzam się z tym stwierdzeniem!

3. Uformuj kotlety z powstałej masy i ułóż je na blaszce wyłożonej pergaminem.

4. Zrób małe wgłębienia w kotletach i ostrożnie wlej do nich jajka. Posyp jajka posiekaną natką pietruszki, posól i popieprz.

5. Piecz kotlety w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut. Gotowe!

Jeśli nie lubisz płynnego żółtka, możesz trzymać kotlety w piekarniku nieco dłużej.

Na wierzchu można posyp jajka tartym serem lub uzupełnić danie ulubionymi przyprawami. Uwielbiam połączenie jajek i bazylii, więc dodaję suszoną bazylię. 

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!