Dziś podzielę się Wami z moją ulubioną recepturą na pieczone ziemniaki z serem – ziemniaki Dauphine. Wyrafinowanie nadaje im smak gałki muszkatołowej a pikanterii lekki smak czosnku.
1. Ziemniaki umyj i obierz.
2. Z jednej strony odetnij po kawałku ziemniaka, aby ziemniaki można było umieścić pionowo.
3. Zrób cięcia wzdłuż całej długości ziemniaka, tak jakbyś kroił go na frytki, ale nie przecinaj do końca brzegów, pozostaw od dołu około 1 cm nie przecięty.
4. Posól, popieprz, wewnątrz każdego ziemniaka dodaj 1 łyżeczkę masła
5. Posyp gałką muszkatołową i czosnkiem (jeśli chcesz użyć świeżego, wciśnij w nacięcia jego małe kawałki)
6. Umieść ziemniaki w naczyniu do pieczenia z wysokimi krawędziami.
7. Połóż kawałek sera na każdym ziemniaku.
8. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45–50 minut.
9. Podawaj na gorąco, posypane ziołami.
Podziel się tym przepisem ze znajomymi, aby również mogli zaskoczyć swoją rodzinę serwując jutro na obiad ziemniaki w innej odsłonie!
Comments are closed.