Żona naszego lekarza zawsze traktuje gości z tym przysmakiem. Teraz sama piekę cebulę dla moje rodzinki i przyjaciół
Prawdopodobnie wiesz o ogromnych korzyściach zdrowotnych płynących ze spożywania surowych i świeżych warzyw. Ale jest jeden produkt, który w upieczonej formie jest o wiele bardziej pożyteczny dla naszego organizmu niż w surowej, a nie jest to ziemniak.
Nie będziemy dręczyć Cię zagadkami, ale od razu powiemy – jest to cebula. W swojej surowej postaci jest bardzo cenna dla organizmu, ale po upieczeniu wszystkie jej właściwości lecznicze zwiększają się.
Najlepsze jest to, że takie danie jest nie tylko zdrowe, ale także bardzo smaczne. Podzielę się z Tobą tym jak przygotować cebulę w piekarniku aby była bardzo pyszna i zdrowa.
Ogromną zaletą cebuli pieczonej nad surowymi jest to, że ma bardzo ciekawy, pikantny smak ale nie pozostawia nieprzyjemnego zapachu w ustach. Dlatego może być bezpiecznie spożywany przez tych, którzy wybierają się na spotkanie lub na randkę.
Piecz cebulę bezpośrednio w skórce w temperaturze 100-150 stopni przez 15-30 minut. Aby uzyskać jak najlepszy wpływ na zdrowie, należy jeść połowę przeciętnej cebuli rano na czczo i następne pół około 2-3 godziny przed snem. Można jej również użyć jako przystawki do ryb lub mięsa. Jest to bardzo smaczne połączenie.
PRZYDATNE WŁAŚCIWOŚCI PIECZONEJ CEBULI
1. Pieczona cebula normalizuje poziom cukru we krwi. Zaleca się, jej spożywanie diabetykom.
2. Po zawale serca lub udarze lekarze zalecają codzienne spożywanie pieczonej cebuli. Pomaga naczyniom oczyścić się, łagodzi blaszki miażdżycowe.
3. Pomaga normalizować ciśnienie krwi.
4. Pieczone cebule możesz nie tylko jeść, ale stosować jako maść. Zastosuj kleik z pieczonej cebuli na owrzodzenia i rany, aby przyspieszyć proces gojenia tkanek.
5. Kompresy z pieczonej cebuli mają dobre działanie przeciwbakteryjne. Mogą być stosowane do leczenia hemoroidów, oczywiście pod nadzorem lekarza.
Dzięki regularnemu stosowaniu pieczonej cebuli możesz uchronić się przed wieloma dolegliwościami i zapobiegać chorobą. Podziel się właściwościami tego cudownego warzywa ze znajomymi w mediach społecznościowych!
Comments are closed.