Składniki:
Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm:
Spód:
Masa:
oraz:
Biszkopty drobno pokruszyć.
Dodać roztopione ostudzone masło.
Na końcu wmieszać wiórki kokosowe.
Mieszanką wyłożyć dno tortownicy.
W garnku połączyć skrobię z odrobiną mleka, włączyć mały ogień, wymieszać dokładnie. Dodać żółtka, cały czas mieszając. Gdy składniki się połączą, dodać resztę mleka, cały czas mieszając, wlać śmietankę, dodać cukier, aromat oraz szczyptę soli. Trzymać na małym ogniu aż masa zgęstnieje.
Gdy masa będzie stygnąć, pokroić banany w plasterki.
Ułożyć na spodzie biszkoptowym.
Na banany wlać ostudzony lekko krem, przelewając go przez drobne sitko.
Tak przygotowane ciasto należy całkowicie schłodzić. W tym czasie, ubić 200 ml śmietanki z fixem do śmietany na sztywno.
Następnie wyłożyć na schłodzone ciasto i posypać wiórkami.
Możecie również obejrzeć filmik, niestety po niemiecku:
Tekst pochodzi z: smaczne.to
Comments are closed.