Damski kaprys – popisowe ciasto od mojej sąsiadki. Jest zawsze hitem na świątecznym stole
Nie wyobrażam sobie życia bez słodyczy. W weekendy uwielbiam rozpieszczać siebie i bliskich pysznymi wypiekami. Kiedy chcę zaskoczyć gości przygotowuje moje popisowe ciasto „Damski kaprys„!
© DepositPhotos
Dzisiaj chcę podzielić się z Wami moim rodzinnym przepisem na to ciasto. Na pierwszy rzut oka wydaje się ono bardzo skomplikowane, ale wcale tak nie jest. Robię te ciasto np. z makiem, suszonymi morelami, suszonymi śliwkami z orzechami i rodzynkami.
” Damski kaprys”
SKŁADNIKI CIASTA
- 1 jajko
- 80 g mąki
- 120 g śmietany 20%
- 120 g cukru
- 15 g skrobi
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 10 g kakao
- 20 g masła do posmarowania formy
DODATKOWO
- 100 g maku
- 100 g suszonych moreli
- 50 g rodzynek
- 50 g suszonych śliwek
- 100 g orzechów
SKŁADNIKI NA I KREM
- 600 g śmietany 20% tłuszczu
- cukier puder do smaku
SKŁADNIKI NA II KREM
- 500 g śmietany 30-36%
- 380 g gotowanego mleka skondensowanego
PRZYGOTOWANIE
1. Na początek musisz zmielić mak w młynku do kawy, dodać go do posiekanych śliwek, 50 g zmielonych orzechów i rodzynek.
2. Przykryj spód formy o średnicy 24 cm pergaminem, posmaruj masłem i oprósz mąką.
3. Wymieszaj wszystkie suche składniki na ciasto (bez bakalii, je dodaje się na końcu) i dobrze wymieszaj.
4. Do dobrze ubitych jaj stopniowo dodawaj cukier i ubijaj, aż cukier się rozpuści. Następnie dodaj śmietanę i dobrze wymieszaj.
5. Przy najniższej prędkości dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Powinnaś otrzymać miękkie i delikatne ciasto.
6. Użyj szpatułki, aby wymieszać delikatnie ciasto z bakaliami i wlej je do formy do pieczenia.
7. Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 25–35 minut. Sprawdzaj gotowość ciasta za pomocą drewnianego patyczka.
8. Gdy ciasto ostygnie, przetnij je na parę części, w zależności jak wysokie ciasto Ci urosło. Posmaruj pierwszą część kwaśną śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem. Na jedną warstwę użyj około 100 g kremu.
9. Przygotuj drugi krem. Zimną śmietanę ubij, następnie małym strumieniem dodawaj skondensowane mleko i ubijaj do uzyskania jednolitego kremu.
10. Zacznij układać ciasto, smaruj każdy placek, krawędzie oraz górę ciasta kremami.
11. Udekoruj według własnego uznania. Możesz podzielić górę na części i posypać makiem, kakao i mielonymi orzechami.
12. Teraz najtrudniejsza część, schować ciasto w lodówce na kilka godzin.
Pozostaje Ci tylko zadzwonić do gości. Smacznego!
Jak widać, zrobienie „Damskiego kaprysu” nie jest trudne a efekt zachwyca!
Jeśli podoba Ci się przepis, pokaż go znajomym w mediach społecznościowych! A Ty jakie domowe desery lubisz przygotowywać? Nie zapomnij podzielić się z nimi w komentarzach.
Comments are closed.