Jeśli nie potrafisz piec tortów, sprawdź ten prosty przepis! Jedna sztuczka, a ciasto zawsze uda się puszyste i miękkie!

Co zrobić, gdy trzeba upiec tort? Niezależnie od okazji, zawsze sprawdzi się tort czekoladowy, którego przygotowanie może być bardzo proste. Wystarczy znać jedną sztuczkę i działać zgodnie z tym przepisem! Warto go zapisać, udostępnić i zachować w razie potrzeby!

Składniki:

  • 2 szklanki cukru
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 1 szklanka wrzącej wody

<b>Składniki:</b> <br>2 szklanki cukru <br>1 i 3/4 szklanki mąki <br>3/4 szkl

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni. Natłuścić dwie formy o średnicy 23 cm i obsypać mąką.

<b>Przygotowanie:</b> <br>Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni. Natłuśc

W dużej misce, połączyć cukier, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz sól.

W dużej misce, połączyć cukier, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz sól

Dodać jajka, mleko, olej oraz aromat waniliowy.

Dodać jajka, mleko, olej oraz aromat waniliowy.

Mieszać mikserem na średnich obrotach około 2 minut.

Mieszać mikserem na średnich obrotach około 2 minut.

Następnie stopniowo dodać wrzącą wodę, nie przestając mieszać.

Następnie stopniowo dodać wrzącą wodę, nie przestając mieszać.

Podzielić masę na dwie części i przelać do obu form lub piec jedno po drugim.

Podzielić masę na dwie części i przelać do obu form lub piec jedno po drugim.

Piec 30-35 minut do suchego patyczka.

Piec 30-35 minut do suchego patyczka.

Studzić w formie przez 10 minut, zdjąć brzegi i wystudzić zupełnie. Ciasto można przełożyć dowolną masą lub posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Studzić w formie przez 10 minut, zdjąć brzegi i wystudzić zupełnie. Ciasto można

Całe przygotowanie można obejrzeć również w krótkim filmiku poniżej, w języku angielskim:

Tekst pochodzi z: smaczne.to

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!