Ziemniaki są częstym gościem na naszych stołach. I zasłużenie, ponieważ potrawy z tego warzywa doskonale komponują się z dowolnymi sałatkami, mięsem, drobiem, rybami …
Chce podzielić się z Wami nowym i niezwykłym przepisem na pieczone ziemniaki. Najważniejszym składnikiem tego dania jest pikantna marynata z czosnkiem, sosem sojowym i miodem, która nadaje ziemniakom złotą i chrupiącą skórkę.
1. Ziemniaki dokładnie umyj, włóż je do rondla, dodaj wodę. Gdy woda zacznie wrzeć, lekko posól i gotuj na średnim ogniu na pół twardo.
2. Odcedź wodę, niech ziemniaki ostygną.
3. Przygotuj marynatę : wymieszaj w misce sos sojowy, miód, musztardę, suszone zioła, czosnek i olej roślinny, czosnek przeciśnięty przez praskę. Nie musisz dodawać soli, ponieważ sos sojowy jest już słony i ziemniaki były gotowane w osolonej wodzie.
4. Bez obierania pokrój ziemniaki w plastry i włóż do miski z marynatą, możesz odstawić je na chwilę.
6. Delikatnie nasmaruj formę masłem i połóż na niej ziemniaki. Piecz w 200 stopniach aż będą miały piękny, złoty kolor.
Pieczone ziemniaki mogą pełnić rolę samodzielnego dania, którego smak możesz doskonale uzupełnić serem lub ulubionym sosem. Przy minimalnych kosztach otrzymasz obfity posiłek o wyśmienitym smaku!
Powiedz znajomym o nowym sposobie przygotowania ulubionych ziemniaków!
Comments are closed.