Ostatnio miałam przyjemność skosztować tych przepysznych pieczonych ziemniaków, nadziewanych pieczarkami. Byłam tak zachwycona ich smakiem, że musiałam zdobyć ten przepis!
Dlatego dziś chcę podzielić się nim również z Wami. Jestem pewna, że zasmakują nawet najbardziej wybrednym smakoszom…Ich aromat podczas przygotowywania unosi się po całym domu kusząc domowników!
Może te danie nie należy do dietetycznych ale jego smak jest po prostu nadzwyczajny!
1. Ziemniaki dokładnie umyj szczoteczką. Przetnij każdy ziemniak wzdłuż na 2 równe części.
2. Za pomocą łyżeczki wyskrob środkowe części połówek ziemniaków, tworząc coś w rodzaju łodzi o bokach o grubości około 5 mm. Aby nie marnować ziemniaków można po prostu wyskrobane pozostałości ugotować.
3. Umieść powstałe „łodzie” w zimnej wodzie, aby nie ściemniały.
4. Na wolnym ogniu rozpuść masło na patelni, wrzuć do niego posiekane grzyby na 5–7 minut. Dodaj posiekaną cebulę, smaż przez kolejne 7 minut na średnim ogniu. Szybko mieszając zawartość patelni dodaj mąkę.
5. Następnie dodaj śmietanę, sól i pieprz. Trzymaj mieszaninę na ogniu przez kolejne 3-4 minuty.
6. Połóż łódki ziemniaczane na blasze do pieczenia, w każdym wgłębieniu połóż mały kawałek masła, trochę soli i pieprzu. Napełnij ziemniaki farszem i włóż do piekarnika na 15 minut i piecz w temperaturze 180–200 ° C.
7. Posyp ziemniaki startym serem i włóż je znów do piekarnika na kolejne 15 minut.
Złota serowa skórka jest tak apetyczna,że nikt nie jest w stanie się im oprzeć… Twoje wysiłki włożone w przygotowanie tej potrawy zostaną z pewnością docenione!
Podziel się tym pysznym przepisem z przyjaciółmi!
Comments are closed.