Lekko kwaśny deser latem jest idealną opcją! To ciasto cytrynowe wręcz uwodzi swoim aromatem i lekką konsystencją. Jest pieczone tylko przez pół godziny, potem można już delektować się jego smakiem …
Idealny do herbaty, kiedy jest gorąco i duszno na dworze. Wydaje mi się, że takie ciasto cytrynowe będzie doskonałym substytutem tortu urodzinowego w ciepłe, letnie dni.
1. Wymieszaj śmietanę z sodą. Dodaj stopione masło do śmietany, dokładnie wymieszaj.
2. Dodaj mąkę w małych porcjach – po pół szklanki. Ciasto podziel na pół.
3. Pokrój cytryny w plastry i zmiksuj w blenderze z dodatkiem cukru.
4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Posmaruj masłem formę do pieczenia. Połowę ciasta rozłóż jako bazę (rozłóż ciasto na całej powierzchni, oraz trochę na bokach).
5. Rozłóż cytrynowe nadzienie na całej powierzchni podstawy.
6. Przykryj nadzienie drugą częścią rozwałkowanego wcześniej ciasta. Górę posmaruj żółtkiem.
7. Przebij ciasto widelcem w kilku miejscach. Piecz przez około 30 minut. Wyłóż ciasto z formy, ostudź, udekoruj cukrem pudrem i np. zmielonymi orzechami.
W przypadku tego przepisu najlepiej jest użyć cukru trzcinowego. Nie zapomnij polać wrzątkiem cytryny przed jej przygotowaniem.
Comments are closed.