Dziś podzielę się z Wami przepisem na pyszne i chrupiące pieczone ziemniaczki. Będą idealnym dodatkiem do dań obiadowych ale i też dobrze nadadzą się jako osobna potrawa na np. sycącą kolację. Wyglądają bardzo oryginalnie, na pewno zaimponujesz swoim gościom. Jednak ich sposób wykonania jest bardzo prosty!
1. Piekarnik nagrzej do 190 ° C, ziemniaki pokrój w cienkie plasterki.
2. Ułóż plastry ziemniaków w dużej misce, dodaj stopione masło (zostaw odrobinę na wysmarowanie blachy) , starty parmezan, tymianek, czosnek, sól i pieprz.Wszystko wymieszaj dokładnie.
3. Posmaruj formę do muffinek pozostałym masłem. Rozłóż plasterki ziemniaków, tak aby końcówka znajdowała się tuż nad krawędziami formy. Oprósz wierzch pieprzem.
4. Piecz przez około 1 godzinę.
5. Wyjmij blachę z piekarnika i odstaw do ostygnięcia na około 5 minut. Posyp jeszcze odrobiną sera i tymiankiem!
Jeśli nie lubisz tymianku, możesz użyć oregano, bazylii lub rozmarynu. Wybór należy do Ciebie! Najważniejsze jest, że przygotowanie tak smacznych ziemniaczków nie jest trudne, a efekt zadowoli każdego!
Podziel się tym pysznym przepisem ze znajomymi w mediach społecznościowych!
Comments are closed.