„Ziemniak” – deser z dość ciekawą historią. Kiedyś, w czasach sowieckich, było to jedno z kultowych dań kuchni radzieckiej.
Szybko przygotowane i smaczne ciasteczka o intrygującej nazwie „ziemniaki” goszczą na moim stole już od bardzo dawna. Zachwyciły mnie nie tylko swoja nazwą, wyglądem ale przede wszystkim przepysznym smakiem!
Z tego przepisu wyjdzie około 20 „ziemniaków”.
1. Ostrożnie zmiel herbatniki na małe okruchy. Możesz użyć np. blendera.
2. W innej misce wymieszaj kakao i mleko skondensowane. Dodaj roztopione masło.
3. Połowę czekolady roztop w kąpieli wodnej i dodaj do masy, możesz dodać też koniak. Drugą połową czekolady odłóż na później.
4. Wymieszaj powstałą masę czekoladową i pokruszone ciasteczka. Jeśli masa jest zbyt sucha dodaj odrobinę mleka.
5. Teraz z powstałej masy uformuj ciasteczka w formie małych kulek.
6. Wewnątrz nich możesz umieścić kandyzowane owoce.
7. Roztop pozostałą czekoladę i obtocz w niej „ziemniaka”.
Comments are closed.