Przepis od mojej babci na przepyszne słone, chrupiące ogórki bez octu. Lepszego przepisu nie znajdziesz

Pikle są pyszne, ale trudno znaleźć dobry przepis.

Dlatego proponuje Ci dziś taki, który nie jest problematyczny, a ogórki wychodzą chrupiące, delikatne i kwaśno-słone.Tylko naturalne składniki są używane do ich przygotowania, bez dodatku octu…

© DepositPhotos

SKŁADNIKI

  • 1 kg ogórków
  • 2 parasole kopru
  • 3 kawałki chrzanu
  • 3 liście dębu
  • 2 wiśniowe liście
  • 2 liście czarnej porzeczki
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 główka czosnku
  • 1 ostra papryczka
  • 4 łyżki soli
  • 2 łyżki musztardy w proszku

PRZYGOTOWANIE

1. Na dnie 3-litrowego słoika umieścić zioła, przyprawy, pieprz, pokrojoną papryczkę i obrane ząbki czosnku.

2. Następnie napełnij słoik do góry ogórkami tak ciasno, jak to możliwe. Wybierz najlepiej ogórki mniej więcej tej samej średniej wielkości.

3. Przygotuj marynatę: 2 litry przegotowanej wody i 4 łyżki soli.

4. Zalej nią słoik i zakręć pokrywkę i pozostaw na dwa dni.

5. Podczas procesu fermentacji pojawi się piana, która będziesz musiała usunąć. Po dwóch dniach dodaj 2 łyżki proszku musztardowego do ogórków. Zamknij ponownie słoik, potrząśnij, aby musztarda dobrze wymieszała się z zalewą i poczekaj kolejne 6 godzin.

6. Po tym czasie wlej zalewę na patelnię, gotuj przez 5 minut. I znowu zalej nią ogórki.

Ten przepis na pyszne pikle został już dawno przetestowany przez moją babcię. Słoik z ogórkami może wytrzymać całą zimę, w chłodnym miejscu i zachowa cały swój pyszny smak.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!