Najlepsze przepisy na galaretki. Przepisy i porady, z których korzystam dosyć często.

1. Galaretka czekoladowa

SKŁADNIKI:

  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 gorzkie czekolady, ale może być też mleczna (200 g)
  • 20 g żelatyny

PRZYGOTOWANIE:

Rozpuść czekoladę, wymieszaj z cukrem i mlekiem. Zagotuj mieszaninę. Żelatynę rozpuść w gotującej się mieszance mleczno-czekoladowej. Dobrze wszystko wymieszaj i wlej do schłodzonych foremek. Wskazówka: jeśli chcesz łatwo wyjąć galaretkę z foremek, zanurz formę w ciepłej wodzie. Udekoruj według gustu i podawaj do stołu!

2. „Ptasie mleczko”

SKŁADNIKI:

Warstwa śmietankowa:

  • 2 szklanki śmietany 20%
  • cukier do smaku
  • odrobina kwasku cytrynowego opcjonalnie
  • około 15 g żelatyny

Warstwa czekoladowa:

  • 2 szklanki wody ( możesz użyć też mleka)
  • 4 łyżki kakao
  • cukier do smaku
  • opakowanie żelatyny

PRZYGOTOWANIE:

Aby przygotować warstwę śmietankową wymieszaj kwaśną śmietanę z cukrem i kwaskiem. Rozcieńcz żelatynę, ostudź i wlej do śmietany i dobrze wymieszaj.

Aby przygotować warstwę kakaową wodę, cukier i kakao wymieszaj i zagotuj. Żelatynę rozcieńcz i wlej do mieszaniny.

Do wybranego naczynia, formy wlej mieszankę śmietankową a gdy delikatnie stężeje wlej na nią mieszankę kakaową. Włóż do lodówki i dobrze schłodź deser. Przed podaniem wyjmij z formy i pokrój na kawałki.

3. Galaretka z owocami i śmietaną

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej (90 g)
  • 0,5 nektarynki, 2 śliwki (obrane i pokrojone w kostkę)
  • 120-150 ml śmietany
  • 2 łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE:

Przygotuj galaretkę (z połowy opakowania), i weź 200 ml wody.

Wlej galaretkę do szklanek, dodaj posiekane owoce. Do miski włóż przechylone pucharki do deserów i włóż je do lodówki, aby stężały. Przygotuj drugą porcję galaretki na tej samej zasadzie (z połowy opakowania). Schłódź.

Ubij śmietanę mikserem, dodaj cukier do smaku, gdy galaretka zostanie całkowicie schłodzona, wlej ją do śmietanki cienkim strumieniem. Umieść mieszaninę na wierzchu zamrożonej warstwy galaretki i włóż do lodówki, aż do stężenia.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!