– 350 g mąki razowej
– 1 l wody
– 4 ząbki czosnku
– 3 liście laurowe
– 5 kulek ziela angielskiego
– 5 prawdziwków
– 1 łyżka masła
– 1 l bulionu warzywnego
– 250 ml śmietany
– 4 jajka
– 300 g białej kiełbasy
– Natka pietruszki
– Sól
– Pieprz czarny
– Majeranek
Przygotuj zakwas na żur. Do garnka wsyp mąkę i zalej ją wrzącą wodą, aby uzyskać gładką masę. Dolej pozostałą wodę. Dodaj 3 ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Garnek przykryj i owiąż gazą. Odstaw na 3 dni w ciepłe miejsce.Po upływie czas przesadź zakwas. Rozpuść masło, podsmaż pokrojone prawdziwki na tłuszczu, Zalej bulionem i gotuj (poczekaj aż będą bardzo miękkie). Dodaj zakwas, śmietanę, ząbek czosnku (wyciśnięty) oraz szczyptę majeranku. Teraz dodaj sól i pieprz.
Ugotuj jajka na twardo i pokrój w ćwiartki. Kiełbasę parz około 20 minut i pokrój w kółka. Dodaj do żurku.
Źródło: https://www.instagram.com/p/Bf3o_zLHJ8t
Comments are closed.