Dojrzałe śliwki, często kojarzą się z czekoladkami lub dżemem. Jednak śliwka, może również niespodziewanie stać się składnikiem pysznego słodko-kwaśnego sosu satsebeli. Brzmi dziwnie, ale gdy go spróbujesz pokochasz ten smak!
Ten prosty przepis na bardzo smaczny sos śliwkowy, łatwo zrobić samemu w domu. Nie musisz wydawać już pieniędzy na keczup, którego skład pozostawia czasami wiele do życzenia.
1. Umyj śliwki i usuń wszystkie pestki. Najlepiej jest wybrać niezbyt dojrzałe śliwki. Gdy śliwki są twarde, mają kwaśny smak, który stanie się ważną nutą naszego słodko-kwaśnego sosu.
2. Obierz czosnek, umyj papryczki i oczyść je z nasion. Nie zapomnij założyć rękawiczek. W żadnym wypadku nie dotykaj rąk do twarzy podczas zajmowania się ostrą papryką.
3. Śliwki, czosnek i papryczki zmiel w maszynce do mięsa.
4. Dodaj curry, sól i cukier do smaku, dobrze wymieszaj sos.
5. Gotuj sos na małym ogniu przez 30 minut.
6. Ostudź go i wlej do wysterylizowanych słoików.
7. Ten sos można zjeść prawie natychmiast po przygotowaniu. Idealnie komponuje się ze smażonymi ziemniakami, szaszłykami lub pieczonym mięsem a nawet makaronem.
© Depositphotos
Comments are closed.