Tak przygotowanej wątróbki nigdy nie jadłaś. Przepis na danie popisowe mojego męża

Wątroba jest produktem ubocznym o niezwykle wysokiej wartości odżywczej, jest doskonałą alternatywą dla mięsa, a nawet w niektórych przypadkach przewyższa go pod względem smaku i wartości odżywczych. Świeża wątroba wołowa lub cielęca jest niedrogim i popularnym środkiem podnoszącym poziom hemoglobiny we krwi.

Dziś podzielę się z Wami przepisem na najbardziej delikatną, smażoną wątróbkę, której smak Cię mile zaskoczy!

  • 600 g wątroby wołowej
  • 1 jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 cebula
  • olej roślinny do smażenia
  • mąka kukurydziana do panierowania

PRZYGOTOWANIE

1. Umyj wątrobę, osusz i pokrój na duże kawałki.

2. Przygotuj marynatę: w misce wymieszaj jajko z solą, cukrem, sodą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Wymieszaj wątróbkę z mieszaniną i pozostaw w lodówce na około 2 godziny, możesz też zostawić ją na noc.

3. Pokrojoną w półpierścienie cebulę usmaż w niewielkiej ilości oleju roślinnego. Połóż gotowa na talerzu.

4. Obtocz każdy zamarynowany kawałek wątroby w mące kukurydzianej i umieść na rozgrzanej patelni, w której smażyłeś cebulę. Dodaj trochę masła i smaż z obu stron na złoty kolor (około 3 minuty z każdej strony).

5. Gdy wątroba zacznie się równomiernie zarumieniać, posyp ją smażoną cebulą, wymieszaj, przykryj i trzymaj na małym ogniu przez kolejne 5 minut.

Każdy kawałek wręcz rozpływa się w ustach, miękki, delikatny, pachnący, z wyjątkowo chrupiącą skórką … Jest to najbardziej udany przepis na smażoną wątróbkę, jakiego kiedykolwiek próbowałam!

Przygotuj te wspaniałe danie – nie pożałujesz! I oczywiście nie zapomnij podzielić się wrażeniami!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!