To ciasto cebulowe jest prawdziwym asem w rękawie każdej wykwalifikowanej gospodyni. Aromatyczne i soczyste
Dziś zachęcam Cię do zapoznania się z przepisem na niezwykłą cebulową przekąskę! Danie te przyciąga do kuchni swoim smakiem wszystkich, nawet tych, którzy nieprzepadającą za cebulą.
Jej smak jest zupełnie inny, ciasto jest bardzo aromatyczne i soczyste. Do tego wszystkie składniki z pewnością znajdziesz w swojej kuchni a przygotowanie nie pochłania wiele czasu i pieniędzy!
SKŁADNIKI
- 300 g mąki
- 200 g masła lub margaryny
- 6 łyżek śmietany 18 %
- 1 łyżeczka sody
- 4 sery topione w bloku
- 6 małych cebuli (cebula dymka nada się najlepiej)
- 4 kurze jaja
- zioła, pieprz, sól do smaku
PRZYGOTOWANIE
1. Weź duży pojemnik i wsyp mąkę. Zetrzyj do niej masło na tarce o dużych oczkach. Masło musi być z zamrażarki, w przeciwnym razie nie będzie się go dobrze trzeć.
2. Dłońmi wymieszaj składniki na jak najbardziej gładką masę.
3. Dodaj kwaśną śmietanę i sodę najlepiej wymieszaną z odrobiną octu. Nie zapomnij o soli.
4. Zagnieć ciasto, przykryj folią i włóż do lodówki na kilka godzin. Najlepiej na całą noc.
5. Zrób farsz. Bardzo drobno posiekaj cebulę. Następnie włóż ją na rozgrzaną patelnie. Duś ją na małym ogniu i stale mieszaj. Nie zapomnij o soli i pieprzu. Zamiast pieprzu możesz dodać swoje ulubione przyprawy. Gotową cebulę przełóż do oddzielnej miski.
6. Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach.
7. Ubij jajka. Dodaj trochę soli i ziół, na przykład koperku.
8. Do cebuli dodaj ser. Dobrze wymieszaj. Po schłodzeniu dodaj mieszaninę jajek i ziół. Wymieszaj ponownie.
9. Weź naczynie do pieczenia, posmaruj je olejem słonecznikowym.
10. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj, podzieli na trzy części. Zostaw 2 części aby wyłożyć nim blachę, a ostatnią część na górę.
11. Formę wyłóż ciastem, również jej boki. Połóż na nim farsz, wyrównaj.
12. Pozostałą jedną trzecią ciasta rozwałkuj i ułóż na górę dania. Jeśli chcesz, możesz posmarować jajkiem na wierzchu, ale nie wcześniej niż 5 minut przed końcem pieczenia, w przeciwnym razie może się spalić.
13. Umieść ciasto w piekarniku nagrzanym na 160–170 stopni i piecz przez około 25–30 minut. Sprawdzaj gotowość wykałaczką lub zapałką.
14. Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i ostudź. Smacznego!
Comments are closed.