Są jedna z najpopularniejszych domowych przekąsek pasują do smażonego mięsa, pieczonych ziemniaków, w sumie do absolutnie każdego dania.
Ogórki są niskokaloryczne, 100 gram dostarcza 12 kalorii. Mogą zatem stanowić smaczną i nietuczącą przekąskę.
Około 5 minut na przygotowanie i dzień na marynowanie – i gotowe!
Szybki przepis na ogórki solone spodoba się również zapracowanym gospodynią, ponieważ przekąski przygotowywane są dość prosto, szybko i co najważniejsze są przepyszne i niezwykle apetyczne!
1. Ogórki dokładnie umyj i odetnij końcówki po obu stronach.
2. Umyj koperek, obierz czosnek, możesz pokroić go na większe plasterki.
3. Na dnie pojemnika równomiernie ułóż pół pęczka kopru, a na wierzchu przygotowane ogórki. Połóż pozostały koperek i czosnek na ogórkach.
4. W wodzie mineralnej rozcieńcz 3 łyżki soli, zalej nią ogórki i przykryj pojemnik pokrywką i włóż do lodówki na jeden dzień. Gotowe, smacznego!
Comments are closed.