Serca z kurczaka są niedrogim produktem. Niskokaloryczne, z dużą zawartość łatwo przyswajalnego białka, są bardzo wartościowe dla naszego organizmu.
Na piknik lub lekką kolację dobrze sprawdzą się kebaby z serduszek kurczaka na szaszłykach.
Mięso serca ma neutralny smak, więc możesz zmieniać sosy i pikle, za każdym razem tworząc wyjątkowe danie.
1. Umyj i oczyść z żył serca.
2. Wymieszaj sos sojowy, miód, ocet i zmieloną w maszynce do mięsa cebulę. Dodaj sól i pieprz.
Umieść serca w marynacie.
3. Przykryj je folią i pozostaw w lodówce na 1 godzinę.
4. Drewniane patyczki do szaszłyków zanurz w wodzie na pół godziny.
5. Po godzinie nadziej serca na patyczki.
6. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i włóż powstałe kebaby na nasmarowanej olejem blaszce. Piecz przez 30 minut na funkcji „grill”.
7. Możesz podawać je z sezamem, różnymi sosami, warzywami i ziołami. Smacznego!
Kupując, zwracaj uwagę na kolor serc: brązowe lub niebieskie serca zdecydowanie nie są świeże. Świeże mają bogaty czerwony kolor.
Comments are closed.