Marynowane serduszka z kurczaka na szaszłykach w piekarniku. Od dziś tylko tak będziesz je jadła

Serca z kurczaka są niedrogim produktem. Niskokaloryczne, z dużą zawartość łatwo przyswajalnego białka, są bardzo wartościowe dla naszego organizmu.

Na piknik lub lekką kolację dobrze sprawdzą się kebaby z serduszek kurczaka na szaszłykach.


© DepositPhotos

Mięso serca ma neutralny smak, więc możesz zmieniać sosy i pikle, za każdym razem tworząc wyjątkowe danie.

SKŁADNIKI

  • 500 g serduszka z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 5 ml octu
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE

1. Umyj i oczyść z żył serca.

2. Wymieszaj sos sojowy, miód, ocet i zmieloną w maszynce do mięsa cebulę. Dodaj sól i pieprz.

Umieść serca w marynacie.


© DepositPhotos

3. Przykryj je folią i pozostaw w lodówce na 1 godzinę.

4. Drewniane patyczki do szaszłyków zanurz w wodzie na pół godziny.

5. Po godzinie nadziej serca na patyczki.

6. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i włóż powstałe kebaby na nasmarowanej olejem blaszce. Piecz przez 30 minut na funkcji „grill”.


© DepositPhotos

7. Możesz podawać je z sezamem, różnymi sosami, warzywami i ziołami. Smacznego!

RADA

Kupując, zwracaj uwagę na kolor serc: brązowe lub niebieskie serca zdecydowanie nie są świeże. Świeże mają bogaty czerwony kolor.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!