Ciasteczka „Śmietankowe Chmurki” – zaskocz gości tymi pysznościami. 20 min i gotowe.

Ciasteczka „Waniliowa Chmurka” – oprócz oryginalnej nazwy wyróżnia je delikatny smak i niezwykły aromat! Deser składa się z dwóch biszkoptów połączonych pysznym kremem.

Miniaturowe, lekkie i słodkie ciasteczka wyglądają bardzo ładnie na stole i są przygotowywane w ciągu kilku minut. Do dzieła!

Składniki

  • Jajko 2 sztuki
  • Mąka pszenna 40 g
  • Cukier 30 g
  • Skrobia 20 g
  • Cukier waniliowy 4 g
  • Dżem morelowy 1 łyżka
  • Ser śmietankowy 80 g
  • Śmietana 30% 30 ml
  • Cukier puder 2 łyżki

Przygotowanie

1. Połącz mąkę ze skrobią. Oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywną pianę.

2. Dodaj cukier i cukier waniliowy do żółtek, ubijaj trzepaczką przez 1 minutę. Delikatnie wymieszaj mieszankę z ubitymi białkami. Dodaj mąkę ze skrobią i wymieszaj ciasto szpatułką.

3. Podziel ciasto na 2 równe części i umieść je w osobnych szprycach cukierniczych. Ciasto biszkoptowe wyciśnij na blaszkę wyłożoną pergaminem, w postaci kół o średnicy 5 cm, z połowy ciasta uzyskach 15 sztuk.

4. Piecz ciastka w piekarniku przez 10–15 minut, aż będą miały złoty kolor. Powtórz to samo z drugą połową ciasta. W sumie powinieneś otrzymać 30 sztuk.

5. Nasmaruj 15 biszkopcików  dżemem morelowym. Ser śmietankowy ubijaj ze śmietaną i cukrem pudrem przez 2 minuty.

6. Wypełnij szprycę cukierniczą mieszanką i nałóż krem ​​na ciastka posmarowane dżemem. Od góry przykryj pustymi połówkami herbatników.

Wystarczy podwoić liczbę składników, jeśli chcesz większą porcję. Deser można pokryć polewą czekoladową itp.

Krem można też zastąpić w pełni dżemem owocowym, marmoladą lub mlekiem skondensowanym. Gotuj z przyjemnością i dziel się przepisami ze swoimi przyjaciółmi!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!