Ciasteczka „Waniliowa Chmurka” – oprócz oryginalnej nazwy wyróżnia je delikatny smak i niezwykły aromat! Deser składa się z dwóch biszkoptów połączonych pysznym kremem.
Miniaturowe, lekkie i słodkie ciasteczka wyglądają bardzo ładnie na stole i są przygotowywane w ciągu kilku minut. Do dzieła!
1. Połącz mąkę ze skrobią. Oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywną pianę.
2. Dodaj cukier i cukier waniliowy do żółtek, ubijaj trzepaczką przez 1 minutę. Delikatnie wymieszaj mieszankę z ubitymi białkami. Dodaj mąkę ze skrobią i wymieszaj ciasto szpatułką.
3. Podziel ciasto na 2 równe części i umieść je w osobnych szprycach cukierniczych. Ciasto biszkoptowe wyciśnij na blaszkę wyłożoną pergaminem, w postaci kół o średnicy 5 cm, z połowy ciasta uzyskach 15 sztuk.
4. Piecz ciastka w piekarniku przez 10–15 minut, aż będą miały złoty kolor. Powtórz to samo z drugą połową ciasta. W sumie powinieneś otrzymać 30 sztuk.
5. Nasmaruj 15 biszkopcików dżemem morelowym. Ser śmietankowy ubijaj ze śmietaną i cukrem pudrem przez 2 minuty.
6. Wypełnij szprycę cukierniczą mieszanką i nałóż krem na ciastka posmarowane dżemem. Od góry przykryj pustymi połówkami herbatników.
Wystarczy podwoić liczbę składników, jeśli chcesz większą porcję. Deser można pokryć polewą czekoladową itp.
Krem można też zastąpić w pełni dżemem owocowym, marmoladą lub mlekiem skondensowanym. Gotuj z przyjemnością i dziel się przepisami ze swoimi przyjaciółmi!
Prev Post
Comments are closed.