Chocolatopita to tradycyjne greckie ciasto czekoladowe. Jeśli jesteś fanem czekolady, koniecznie musisz spróbować tego nieprzyzwoicie pysznego i słodkiego deseru! Ciasto dosłownie rozpływa się w ustach. Nikt mu się nie oprze! Jestem pewna, że Twoje dzieci będą zachwycone jego smakiem tak samo jak mój syn i mąż.
1. Rozpuść gorzką czekoladę w kąpieli wodnej. Dodaj pokruszone orzechy włoskie, cukier, oliwę z oliwek. Wymieszaj. Dodawaj do masy po jednym jajku, miksuj, aż będzie puszysta.
2. Dodaj porcje przesianej mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj szpatułką.
3. Wlej masę do natłuszczonej formy. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 25–30 minut.
4. Aby zrobić polewę, roztop ciemną czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj śmietankę. Mieszaj przez minutę.
5. Wyjmij upieczone ciasto z piekarnika, pokrój je na porcje i polej polewą.
Comments are closed.