Czekolada na czekoladzie: smakołyki greckich gospodyń domowych doprowadzą Cię do ekstazy.

Chocolatopita to tradycyjne greckie ciasto czekoladowe. Jeśli jesteś fanem czekolady, koniecznie musisz spróbować tego nieprzyzwoicie pysznego i słodkiego deseru! Ciasto dosłownie rozpływa się w ustach. Nikt mu się nie oprze! Jestem pewna, że Twoje dzieci będą zachwycone jego smakiem tak samo jak mój syn i mąż.

Składniki

  • Gorzka czekolada 200 g
  • Brązowy cukier 200 g
  • Mąka pszenna 120 g
  • Oliwa z oliwek 160 ml
  • Jajko 4 sztuki
  • Proszek do pieczenia 1 łyżka
  • Orzechy włoskie 120 g
  • Ciemna czekolada 100 g
  • Śmietana kremówka 100 ml

Przygotowanie

1. Rozpuść gorzką czekoladę w kąpieli wodnej. Dodaj pokruszone orzechy włoskie, cukier, oliwę z oliwek. Wymieszaj. Dodawaj do masy po jednym jajku, miksuj, aż będzie puszysta.

2. Dodaj porcje przesianej mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj szpatułką.

3. Wlej masę do natłuszczonej formy. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 25–30 minut.

4. Aby zrobić polewę, roztop ciemną czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj śmietankę. Mieszaj przez minutę.

5. Wyjmij upieczone ciasto z piekarnika, pokrój je na porcje i polej polewą.

Podawaj ciasto czekoladowe z gałką lodów śmietankowych. Będziesz zachwycony tym czekoladowo-orzechowym smakiem!  Koniecznie wypróbuj ten przepis i udostępnij go znajomym.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!