Dziś zdradzę Ci przepisy na marynowaną cebulę! W 10 min będziesz delektować się smakiem chrupiącej, pikantnej przekąski. Idealnie nada się ona jako dodatek do każdego pieczonego mięsa!
Zasada numer 1: marynowana cebula powinna być przygotowywana bezpośrednio przed podaniem głównych dań na stole.
Zasada numer 2: wybierz cebulę średniej wielkości i pokrój je na półpierścienie.
SKŁADNIKI :
Każdy przepis na marynowaną cebulę zaczyna się w ten sam sposób, a mianowicie zalanie jej w specjalnej marynacie. Do posiekanej cebuli dodaj ocet, wymieszaj. Natychmiast dodaj określoną ilość lodowatej wody – dzięki temu cebula będzie jędrna i chrupiąca. Dodaj trochę soli i cukru.
Zamieszaj ponownie, odstaw na 10 minut do lodówki i odcedź cebulę z marynaty za pomocą durszlaka. Baza jest gotowa!
Podziel wcześniej zrobioną bazę na trzy części. Pierwsza będzie z koperkiem. Aby to zrobić, koperek (około 15 g) drobno posiekaj. Dodaj go do cebuli i wymieszaj. Przed podaniem dodaj trochę świeżego czarnego pieprzu i soli.
Aby ją zrobić, będziesz potrzebowała liści kolendry (weź jeden pęczek, oddziel liście i zostaw łodygi na następny przepis). Do cebuli dodaj sumak ( 0,5 łyżeczki ) i szczyptę pieprzu cayenne i oczywiście posiekanie liście kolendry. Wszystko wymieszaj i posól przed podaniem.
Ten przepis jest uwielbiany w Wietnamie, Tajlandii i Chinach. Smak jest bardzo wyraźny! Używaj tylko łodyg kolendry, do tego 0,5 łyżeczki startego imbiru i 1 łyżeczka sosu sojowego.
Comments are closed.