100 sztuk w 20 minut. Zamrażam, w przypadku niespodziewanych gości piekę je szybko
Jest tak wiele przepisów na nadziewane bułeczki, że wydawało mi się niemożliwe, aby jakiś mógł mnie jeszcze zaskoczyć… a jednak! Dzisiaj powiem Ci, jak upiec nadzwyczajne, nadziewane bułeczki. Dzięki niezwykłej recepturze można w ciągu 20 minut uzyskać nawet sto małych bułeczek!
Te małe przekąski wyglądają bardzo apetycznie, dlatego nawet małe niejadki się im nie oprą. Są bardzo obficie nadziane. Można je jeść z zupą lub do herbaty, a także śmiało mogą być podane jako przekąska dla gości. A jeśli zamrozisz ciasto, idealnie przyda się ono w przypadku niespodziewanych wizyt znajomych.
Ciasto jest miękkie i bardzo delikatne. Polecam piec podwójną lub nawet potrójną porcję! Ciastka znikają z talerzy w mgnieniu oka.
Składniki na ciasto
- 400 g mąki
- 2 jajka (1 na posmarowanie bułeczek)
- 250 ml kefiru
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sezam do posypania
Idealnym farszem do takich ciast jest duszona kapusta, mięso, wątróbka lub gotowane ziemniaki z grzybami. Te nadzienia są pyszne, ale proponuję Ci przyrządzenie bardziej oryginalnego i zaskakującego! Nadzienie kiełbasowo-serowe!
Składniki na nadzienie
- 100 g kiełbasy (ewentualnie szynki)
- 50 g twardego sera
- świeże zioła
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie
1. Najpierw zrób ciasto. Wymieszaj wszystkie płynne składniki z solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj porcję przesianej mąki i wyrabiaj miękkie, elastyczne ciasto.
2. Ciasto włóż do miski, przykryj ręcznikiem i pozostaw na 20 minut w temperaturze pokojowej.
3. W międzyczasie przygotuj farsz. Kiełbasę i ser zetrzyj na grubej tarce, dodaj posiekane zioła i czosnek.
4. A teraz najciekawszy etap. Do tego potrzebujesz silikonowej foremki na lody czy też do ciasta z dość małymi oczkami, ja posiadam taką w formie plastra miodu. Ciasto podziel na 4 części. Każda część rozwałkuj na warstwę o grubości 2-2,5 mm.
5. Formę obficie posyp mąką i przykryj warstwą ciasta. Umieść nadzienie we wgłębieniach. Przykryj drugą warstwą ciasta i rozwałkuj wałkiem. Wyciśnij bułeczki z formy i natychmiast umieścić je na blasze do pieczenia nasmarowanej olejem roślinnym.
6. Posmaruj bułeczki roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20–25 minut. Smacznego!
W ten sposób można przygotować bułeczki z dowolnym nadzieniem. Kapusta, twaróg ze szczypiorkiem, jajko, ziemniaki – za każdym razem uzyskasz nowy smak!
Comments are closed.