100 sztuk w 20 minut. Zamrażam, w przypadku niespodziewanych gości piekę je szybko

Jest tak wiele przepisów na nadziewane bułeczki, że ​​wydawało mi się niemożliwe, aby jakiś mógł mnie jeszcze zaskoczyć… a jednak! Dzisiaj powiem Ci, jak upiec nadzwyczajne, nadziewane bułeczki. Dzięki niezwykłej recepturze można w ciągu 20 minut uzyskać nawet sto małych bułeczek!

Te małe przekąski wyglądają bardzo apetycznie, dlatego nawet małe niejadki się im nie oprą. Są bardzo obficie nadziane. Można je jeść z zupą lub do herbaty, a także śmiało mogą być podane jako przekąska dla gości. A jeśli zamrozisz ciasto, idealnie przyda się ono w przypadku niespodziewanych wizyt znajomych.

Ciasto jest miękkie i bardzo delikatne. Polecam piec podwójną lub nawet potrójną porcję! Ciastka znikają z talerzy w mgnieniu oka.

Składniki na ciasto

  • 400 g mąki
  • 2 jajka (1 na posmarowanie bułeczek)
  • 250 ml kefiru
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sezam do posypania

Idealnym farszem do takich ciast jest duszona kapusta, mięso, wątróbka lub gotowane ziemniaki z grzybami. Te nadzienia są pyszne, ale proponuję Ci przyrządzenie bardziej oryginalnego i zaskakującego! Nadzienie kiełbasowo-serowe!

Składniki na nadzienie

  • 100 g kiełbasy (ewentualnie szynki)
  • 50 g twardego sera
  • świeże zioła
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie

1. Najpierw zrób ciasto. Wymieszaj wszystkie płynne składniki z solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj porcję przesianej mąki i wyrabiaj miękkie, elastyczne ciasto.

2. Ciasto włóż do miski, przykryj ręcznikiem i pozostaw na 20 minut w temperaturze pokojowej.

3. W międzyczasie przygotuj farsz. Kiełbasę i ser zetrzyj na grubej tarce, dodaj posiekane zioła i czosnek.

4. A teraz najciekawszy etap. Do tego potrzebujesz silikonowej foremki na lody czy też do ciasta z dość małymi oczkami, ja posiadam taką w formie plastra miodu. Ciasto podziel na 4 części. Każda część rozwałkuj na warstwę o grubości 2-2,5 mm.

5. Formę obficie posyp mąką i przykryj warstwą ciasta. Umieść nadzienie we wgłębieniach. Przykryj drugą warstwą ciasta i rozwałkuj wałkiem. Wyciśnij bułeczki z formy i natychmiast umieścić je na blasze do pieczenia nasmarowanej olejem roślinnym.

6. Posmaruj bułeczki roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20–25 minut. Smacznego!

W ten sposób można przygotować bułeczki z dowolnym nadzieniem. Kapusta, twaróg ze szczypiorkiem, jajko, ziemniaki – za każdym razem uzyskasz nowy smak!

Do ciasta dodaj trochę cukru i upiecz bułeczki z twarogiem, makiem, dżemem, jabłkami i jagodami!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!