Zapiekanka z kurczaka z grzybami w delikatnym sosie: raz dwa i gotowa!

Zapiekanki są bardzo popularnym daniem, dzieje się tak z dwóch głównych powodów: szybko się je przygotowuje i są bardzo ekonomiczne.

Oczywiście jest wiele opcji na ich przyrządzenie, ale moim ulubionym zawsze będzie zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i pieczarkami. Te danie jest niezwykle sycące, aromatyczne i soczyste, a starczy aby nakarmić całą rodzinę.

Składniki

  • Filet z kurczaka 400 g
  • Pieczarki 12 szt.
  • Ziemniaki 6 sztuk
  • Cebula 1 sztuka
  • Śmietana 300 ml
  • Mleko 100 ml
  • Mąka pszenna 2 łyżki
  • Twardy ser 150 g
  • Sól do smaku
  • Pieprz czarny (mielony) do smaku

Przygotowanie

1. Cebulę i pieczarki pokrój w półpierścienie, filet w kostkę i ziemniaki w cienkie plasterki.

2. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i najpierw usmaż grzyby. Po utworzeniu się soku dodaj cebulę, a gdy stanie się przezroczysta – ziemniaki.

Smaż wszystko przez około 10–15 minut, aż składniki będą miały złoty kolor. Dodaj sól i dokładnie wymieszaj przed zdjęciem z ognia.

3. Na osobnej patelni usmaż kurczaka pokrojonego w małe kawałki, nie zapomnij go posolić i popieprzyć. Umieść gotowe składniki w naczyniu żaroodpornym.

4. W garnku wymieszaj mąkę, śmietanę i mleko. Na małym ogniu doprowadzić do wrzenia i gotować, ciągle mieszając, około 3 minut.

5. Polej przygotowanym sosem grzyby, kurczaka i ziemniaki, posyp startym serem i piecz w piekarniku rozgrzanym na 200 ° C przez 30–40 minut.

Oprócz soli i pieprzu możesz dodać zioła prowansalskie, bazylię lub oregano – dodadzą daniu specjalnego smakowi.

Gotuj z przyjemnością i dziel się ze znajomymi nowymi przepisami!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!