Oczywiście jest wiele opcji na ich przyrządzenie, ale moim ulubionym zawsze będzie zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i pieczarkami. Te danie jest niezwykle sycące, aromatyczne i soczyste, a starczy aby nakarmić całą rodzinę.
1. Cebulę i pieczarki pokrój w półpierścienie, filet w kostkę i ziemniaki w cienkie plasterki.
2. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i najpierw usmaż grzyby. Po utworzeniu się soku dodaj cebulę, a gdy stanie się przezroczysta – ziemniaki.
Smaż wszystko przez około 10–15 minut, aż składniki będą miały złoty kolor. Dodaj sól i dokładnie wymieszaj przed zdjęciem z ognia.
3. Na osobnej patelni usmaż kurczaka pokrojonego w małe kawałki, nie zapomnij go posolić i popieprzyć. Umieść gotowe składniki w naczyniu żaroodpornym.
4. W garnku wymieszaj mąkę, śmietanę i mleko. Na małym ogniu doprowadzić do wrzenia i gotować, ciągle mieszając, około 3 minut.
5. Polej przygotowanym sosem grzyby, kurczaka i ziemniaki, posyp startym serem i piecz w piekarniku rozgrzanym na 200 ° C przez 30–40 minut.
Oprócz soli i pieprzu możesz dodać zioła prowansalskie, bazylię lub oregano – dodadzą daniu specjalnego smakowi.
Comments are closed.