Apetyczne zrazy „Stefanki” są zawsze dobrą opcją: czy to na codzienny obiad, czy świąteczną ucztę.
Jeśli włączysz fantazję, codzienne danie w jednej chwili stanie się fantastyczną ucztą z niespodzianką w środku – pyszny kotlet z bogatą i sycącą zawartością.
Apetyczne zrazy „Stefanki” są zawsze dobrą opcją: czy to na codzienny obiad, czy świąteczną ucztę!
Ten przepis spodoba się gospodyniom, które uwielbiają proste, smaczne dania. Nadzienie może być jak najbardziej różne, ale my proponujemy prawie klasyczny przepis na zrazy z cebulą i jajkami.
SKŁADNIKI
- 1 kg mielonej wołowiny
- 6 jaj
- 100 g bułki
- 150 g cebuli
- 200 ml mleka
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
1. Ugotuj 4 jajka na twardo i pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj, podsmaż na oleju roślinnym na złotobrązowy kolor i wymieszaj z jajkami. Posól i popieprz nadzienie do smaku.
2. Bułkę namocz w mleku, trochę odciśnij i wymieszaj ją z mięsem mielonym.
3. Aby zrazy zachowały swój kształt podczas smażenia, dodaj 2 surowe jajka do mielonego mięsa. Posól mięso do smaku i przypraw swoimi ulubionymi przyprawami i dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
4. Weź trochę farszu, uformuj w dłoni okrągły, płaski placuszek, włóż do środka 1 łyżkę mieszaniny jajeczno-cebulowej. Delikatnie zawiń farsz w mięso mielone, uformuj w kształt zrazów.
5. Rozłóż kotlety w formie, posmarowanej niewielką ilością oleju roślinnego i włóż ją do piekarnika nagrzanego do 200 ° C na 40–45 minut.
6. Podawaj soczyste kotlety, udekorowane ziołami, jako osobne danie lub jako przystawkę podczas spotkania ze znajomymi. Smacznego!
Kotlety możesz również smażyć na patelni z dodatkiem oleju roślinnego na złotobrązowy kolor. Jednak uważamy, że ta potrawa pieczona w piekarniku jest o wiele bardziej smaczniejsza niż smażona.
Ostrzegamy od razu: raz przygotujesz zrazy z mielonego mięsa z jajkiem a Twoi domownicy będą prosić o ich przyrządzanie bardzo często!
Podoba Ci się przepis na niezwykłe domowe zrazy z nadzieniem? Zapisz go koniecznie i podziel się nim z przyjaciółmi.
Comments are closed.